Hoppa till huvudinnehåll

Du kan påverka din studiestress

bild för sluta panta
bild för sluta panta Bild: sluta panta sluta panta

Vi blir stressade då vi känner att kraven, de egna inre kraven eller kraven från omgivningen blir större än vad vi klara av. Ur evolutionsperspektiv är stressreaktionen viktig – vi reagerar på hot och kroppen sätts i beredskap för att fly eller ta till kamp. Adrenalin utsöndras, musklerna spänns, pulsen ökar, vilket leder till att vi blir snabba och effektiva. Efteråt blir vi trötta och behöver vila för att återhämta oss.

Det handlar om positiv stress då du känner dig utmanad, engagerad och fokuserad samtidigt som du känner att dina resurser räcker till. En liten mängd stress ger dig energi och hjälper dig få saker gjorda, vilket ofta känns belönande. Fritiden räcker till för att du ska kunna återhämta dig och ta det lugnt.

Hur vi tolkar en situation kan påverka stressupplevelsen mer än situationen i sig själv. Vår tolkning av en situation som hotfull och farlig (verklig eller inte!) utlöser vårt larmsystem. Det betyder att våra oroande tankar kring t.ex. det kommande provet eller föredraget kan väcka liknande reaktion i kroppen som skulle uppstå ifall en björn attackerar oss. Om kraven, antingen våra egna inre krav eller kraven från omgivningen inte är rimliga och pågår en längre tid får vi aldrig helt känna att faran är över, att ”björnen sprang iväg”. Problemet med långvarig stress är att återhämtningen inte inträffar – kroppen förblir i ett alarmtillstånd och det igen leder så småningom till olika besvär.

Vi är ofta våra egna värsta domare och kritiker. Stark självkritik och perfektionism förstärker stressen. Det kan bli viktigt att få syn på den inre dialogen som pågår - vad är det vi säger till oss själva då vi upplever en situation som stressande? Hur kan vi hitta ett vänligare förhållningssätt till oss själv?

Här kommer några tips för stresshantering som fungerar för många:

- Planera hur du använder din tid: Skapa rutiner och en strukturerad studiemiljö till dig själv. Vilken är den bästa tiden, platsen och verktygen för dig när du studerar? Prova dig fram och byt strategi när den aktuella inte fungerar.

- Håll arbetsmängden rimlig

- Lägg märke till och belöna dig själv för små framsteg

- Prioritera - vad är viktigast just nu, vad gör jag först?

- Var flexibel – ändra din plan när den inte fungerar!

- Säg ”nej tack”, ”gärna senare” då det behövs

Om du ofta oroar dig för saker, prova på att skapa en ”grubbelstund”. Reservera en specifik stund på dagen då du aktivt tänker på det som oroar dig. Om stressande tankar kommer vid andra stunder kan du skriva upp dem och sedan vänta med att fundera på dem först under din utsatta grubbelstund.
Slappna av och gör saker som du tycker om: Vilka aktiviteter mår du på riktigt bra av?

Klargör vad som är viktigt för dig. Känslan av stress och brådska kan ibland orsakas av att man använder mycket tid till saker som man egentligen inte upplever som särskilt viktiga, medan det inte verkar finnas tillräckligt med tid för saker och mål som känns viktiga för en själv. Tänk på att varje dag kan du ta åtminstone ett litet mini-steg närmare dina egna, viktiga mål.

Dela med dig av dina upplevelser. Berätta för någon du har förtroende för, även om det kan kännas svårt – bli inte ensam med din oro.
(baserat på material bl.a. av studiepsykologerna vid Helsingfors universitet och Aalto universitetet)

Susanne Tiihonen, Studiepsykolog

Chatta imorgon (5.4) med Susanne på Sluta Panta. Du hittar chatten HÄR

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.