Hoppa till huvudinnehåll

Grekland deporterar de första flyktingarna till Turkiet

Den första gruppen asylsökande som skeppas från Grekland till Turkiet har anlänt till den turkiska staden staden Dikili.

Flera hundra asylsökande fördes tidigt på måndag morgon i bussar till hamnarna på öarna Lesbos och Chios där de bordade fartyg som tar dem över till Turkiet.

Två fartyg lämnat Lesbos och ett fartyg från ön Chios.


Samtidigt har de första syriska flyktingarna från läger i Turkiet flugits till Tyskland i enighet med flyktingöverenskommelsen mellan Turkiet och EU.

16 syrier har under måndagsförmiddagen anlänt till Hannover medan en annan omkring lika stor grupp väntas anlända senare under dagen.

Turkiet redo att ta emot 250 asylsökande per dag

Det fanns inga syrier bland de asylsökande som under morgonen har återbördats från Grekland till Turkiet, sade Volkan Bozkir, Turkiets minister med ansvar för EU-ärenden, i en intervju med tv-kanalen Haberturk på måndagen.

De första flyktingarna som återbördas till Turkiet kommer främst från, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka och från länder i Afrika.

Turkiet har sagt sig vara redo att ta emot 500 flyktingar under måndagen och Grekland har överlämnat en lista på 400 flyktingar som ska skickas tillbaka till Turkiet.

En grekisk färja som transporetrar flyktingar från Grekland till turkiet anländer till hamnen Dikili i Izmir, Turkiet.
En grekisk färja som transporetrar flyktingar från Grekland till turkiet anländer till hamnen Dikili i Izmir, Turkiet. En grekisk färja som transporetrar flyktingar från Grekland till turkiet anländer till hamnen Dikili i Izmir, Turkiet. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU Turkiet,Grekland,flyktingar,båtar,förvisning,färja,asylsökande (process)

Den turkiska nyhetsbyrån ANA uppger att Turkiet därefter kommer att ta emot omkring 250 flyktingar per dag.

UNHCR och Läkare utan gränser vägrar att samarbeta

EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex har tre fartyg i beredskap för transporterna som sker enligt ett omstritt avtal mellan EU och Turkiet.

Amnesty International kallar uppgörelsen olaglig, och säger att Turkiet inte är ett säkert land för flyktingar. Enligt Finlands Röda Kors handlar det om ett rent politiskt avtal och inte om ett humanitärt avtal.

FN:s flyktingkommissariat och Läkare utan gränser vägrar därför vara med om att förverkliga avtalet.

Det var i mars som EU och Turkiet förhandlade fram avtalet som gäller alla som olagligt tagit sig till Grekland efter den 20 mars.