Hoppa till huvudinnehåll

Kreml: Graden av Putinfobi har nått nya höjder

Vladimir Putin på sin årliga presskonferens i Moskva den 18 december 2014.
Rysslands president Vladimir Putin. Vladimir Putin på sin årliga presskonferens i Moskva den 18 december 2014. Bild: EPA / SERGEI CHIRIKOV putin

President Putins administration vägrar ta Panamadokumenten på allvar. Samtidigt tiger de statliga tevenyheterna om rapporten.

Det var en mycket arrogant talesman för president Vladimir Putin som idag stegade fram inför journalisterna.

– Vi hade förväntat oss ett mer kvalificerat resultat av journalisternas arbete, sa talesmannen Dmitrij Peskov. När det kommer till kritan lärde vi oss ingenting nytt av den här rapporten.

– Vår president har många vänner, både här i Ryssland och utomlands.

Kritiserar journalister

Peskov är övertygad om att rapporten är ett försök att svartmåla president Putin och rubba landets politiska stabilitet inför dumavalet i september.

– Graden av Putinfobi har nått såna höjder att det i dagens läge är så gott som omöjligt att rapportera nåt positivt om Ryssland, sa han.

Enligt talesmannen finns här ingenting nytt om president Putin, det finns ingenting konkret, och det saknas detaljer.

– Vi känner väl till den här så kallade journalistorganisationen som gjorde undersökningen, sade Peskov. Det är uppenbart att många journalister där har helt andra uppgifter än journalistik.

– Många av dem har tidigare arbetat för den amerikanska underrättelsetjänsten, hävdade talesmannen.

Kluvna tungor

Flera högt uppsatta ryska politiker och tjänstemän figurerar i Panamadokumenten om skatteparadisbolag. Men läckan visar också hur president Putins närmaste krets flyttade minst två miljarder dollar av skattemedel via hemliga bankkonton och företag i skatteparadis.

President Putin har de senaste två åren kraftigt kritiserat ryska företag som utnyttjar skatteparadisbolag. Han har även i lag förbjudit ryska statliga banker att göra affärer med företag som kan kopplas till skatteparadis.

Statliga medier tiger om dokumenten

Risken är stor att det ryska folket inte får nån information om Panamadokumenten. Folkets viktigaste informationskälla är de statliga tevenyheterna och där har man hittills inte kommenterat undersökningen med ett enda ord.

Anklagelser om korruption bland den politiska eliten i Ryssland har duggat tätt de senaste 15 åren. Hittills har den ryska publiken tagit avslöjanden med ro.

Men situationen är nu annorlunda då det pågår en ekonomisk kris i landet där folk ser sina inkomster minska samtidigt som staten höjer både skatter och priser.

Landets opposition i duman har hittills inte haft nåt att säga om Panamadokumenten. Endast bloggaren och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har krävt en offentlig utredning.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes