Hoppa till huvudinnehåll

Nordea fördömer skattesmitning

Nordea
Nordea Bild: All Over Press Nordea,bankväsen,banker,pengar,investering,skatteparadis

Finanskoncernen Nordea kommenterar i ett pressmeddelande bankens påstådda inblandning i skatteflykt. Vi uppmanar ingen att undvika skatt, säger verkställande direktör Casper von Koskull.

Nordea säger sig fördöma alla former av skattesmitning, och man tillsätter nu en intern utredningsgrupp som än en gång ska gå igenom de olika enheternas verksamhet.

Nordeas Private Banking-enhet i Luxemburg utpekas i den internationella skatteparadis-granskningen, men enligt banken har Luxemburg-enheten förändrat sina system redan 2009.

Casper von Koskull.
Casper von Koskull Casper von Koskull. Bild: Nordea casper von koskull,Nordea

I dag ser man till att alla insättningar och depositioner rapporteras till myndigheterna. Vi uppmanar ingen att undvika skatt säger bankens vd, Casper von Koskull.

- Vi beklagar att vi inte har tagit i bruk våra etiska regler tidigare. Tvärtom så kan kunder som är intresserade av ett sådant upplägg inte längre vara kunder hos oss, säger von Koskull.

Offshore-bolag kan användas som hjälp då det gäller att administrera vissa kunders invecklade internationella affärer, men Nordea säkerställer genom olika processer att kunderna informerar myndigheterna om sina arrangemang, säger von Koskull.

Efter rapporteringen om Panamadokumenten avbryter Nordea allt samarbete med advokatbyrån Mossack Fonseca, sade von Koskull på måndag kväll i SVT.

Nordea bötfälld tidigare

I Sverige är Finansinspektionen förvånad över uppgifterna att Nordea nämns i skatteparadissammanhang.

Banken fälldes för knappt ett år sedan för bristande efterlevnad av reglerna kring penningtvätt. Bland annat ansåg inspektionen att banken inte hade tillräcklig kontroll över vem som ägde konton i banken.

Om avslöjandena stämmer är det troligt att banken fortsätter i samma spår, säger den svenska Finansinspektionen.

Skatteexpert: Låter oetiskt

I Yles tv-program A-studio på måndag kväll sade skatteexperten Markku Hirvonen att det som Nordea har gjort låter oetiskt - men att det sedan är en annan sak om Nordea medvetet har varit delaktig i ett brott:

- Påståendet att Nordea inte skulle ha känt till vad som pågår i skatteparadisen är inte sant. Vi har en finanssektor som utnyttjar de här skatteparadisen helt hänsynslöst, sade Markku Hirvonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes