Hoppa till huvudinnehåll

Novia vill utbilda fler byggnadsingenjörer

Kai Salmi på Infra, studerande Jonas Östberg och Ronny Östman och Leif Östman, lärare på Novia.
Kai Salmi på Infra, studerande Jonas Östberg och Ronny Östman och Leif Östman, lärare på Novia. Kai Salmi på Infra, studerande Jonas Östberg och Ronny Östman och Leif Östman, lärare på Novia. Bild: Yle/Jussi Laine leif östman,Yrkeshögskolan Novia,Byggnadsingenjör

Det finns stor efterfrågan på byggnadsingenjörer på arbetsmarknaden - men intresset för utbildningen är rätt svagt. På yrkeshögskolan Novia funderar man nu på hur man ska utveckla utbildningen.

Inom byggnadsindustrin är läget just nu det att byggnadsingenjörerna blir allt äldre och pensioneras i en allt snabbare takt. Samtidigt utexamineras inte tillnärmelsevis lika många nya byggnadsingenjörer.

Hittills har det här inte varit ett så stort problem eftersom branschen inte har dragit de senaste åren.

Novia tar årligen in 40 nya studerande till byggnadsingenjörsutbildningen. Man har lyckats fylla utbildningsplatserna, men någon rusning har det inte varit fråga om.

- Våra utexaminerade har nog fått jobb, säger Leif Östman, avdelningschef för byggteknik på Novia.

Utbildningen ska bli attraktivare

Nu grunnar man på hur utbildningen borde förändras, för att vara attraktivare för studerande och för att bättre motsvara dagens krav.

- Branschen förändras. Också inom byggnadsindustrin blir det allt mer digitaliserat och handlar mer om projektledning, säger Östman.

Arktiskt byggande en exportvara

Byggnadsbranschen är också en viktig exportbransch.

- Vi har potential att exportera mycket sakkunskap, till exempel inom arktiskt byggande, säger Kai Salmi, verksamhetsledare på Infra Österbotten.

Salmi nämner Nordostpassagen, alltså sjötransportleden norr om Ryssland till Asien.

- Under de kommande 25 åren ska det investeras i infrastruktur för 140 miljarder euro längs den här rutten, säger Salmi.

- Redan nu är det en hel del spanska och italienska byggnadsingenjörer i arbete på Kola-halvön. Vi har nog en hel del att hämta där, vi också, säger Salmi.

Mer finska efterlyses

Vill man utbilda sig till byggnadsingenjör på svenska i Finland är det yrkeshögskolan Novia som är adressen. Språket innebär en del begränsningar.

- Vi skulle få större bredd i utbildningen om vi hade samarbete med andra yrkeshögskolor som ger den här utbildningen, säger tredjeårsstuderanden Jonas Östberg.

Hans studiekamrat Ronny Östman håller med:

- Vi behöver mer finska också i utbildningen, för i den här branschen går nog allting på finska ute i arbetslivet.

Avdelningschef Leif Östman på Novia säger att det är ett faktum att finskan är viktig, särskilt efter avslutade studier.

- Men det är också skolans ansvar att hjälpa fram också de som inte kan finska, säger Leif Östman.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten