Hoppa till huvudinnehåll

Optima samarbetsförhandlar

Yrkesinstitutet Optima
Yrkesinstitutet Optima Bild: YLE/ Kjell Vikman optima

Det hjälper inte att Optima under flera år utsetts till landets bästa yrkesutbildare. Samarbetsförhandlingar inleds nästa torsdag och kostnaderna ska ner med ungefär 800 000 euro.

- Vi har gjort mycket rätt, det visar våra premieringar. Det tröstar en smula, men det här ligger utanför oss. 10 procent av våra inkomster försvinner och vi måste skära i utbildningen, säger Optimas direktör Rabbe Ede.

En mörk dag

Det var en enhällig styrelse som tog beslut om samarbetsförhandlingar vid sitt möte på måndagen. Styrelsemedlemmen Kenneth Holmgård (SFP) anlände till stadshuset i Jakobstad för att delta i seminariet om bolagisering. Där möttes han av demonstranterna.

- Det är en tung och mörk dag, vi har precis tagit beslut om att samarbetsförhandla, sade Holmgård.

Helt ny situation

Hur man ska spara är ännu öppet. På torsdag nästa vecka inleds diskussionerna mellan arbetsgivare och arbetstagare. Då kommer man att diskutera sig fram till en lösning.

- Jag hoppas att vi kan komma fram till kreativa lösningar, säger Ede.

Men 800 000 euro är mycket pengar. Vad innebär detta för Optima?

- Ja, det är väldigt mycket pengar och det här kommer att innebära många olika åtgärder. Jag har varit med och utvidgat och byggt skolan, det här är en helt ny situation, säger Rabbe Ede.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten