Hoppa till huvudinnehåll

Publikens Yle-minnen

Atte, Elmeri och Mirabell
Atte, Elmeri och Mirabell Bild: Yle-bildtjänst/Päivi Bourdon elmeri och mirabell

I år firar vi att det är 90 år sedan Yle grundades och rundradioverksamheten inleddes i Finland. Yles uppdrag är att finnas till för finländarna, publiken, och därför vill vi också fira tillsammans med er. Som ett led i detta ber vi er att dela med er av era minnen om Yles program, personer och evenemang.

Tack för alla minnen ni delat med er! Ni får mer än gärna fortsätta att dela med er av minnen i kommentarsfältet under artikeln, även om denna insamlingsfas, som har en chans att komma med på Yles stora 90-årskalas på hösten, är avslutad.

Särskilt barnprogrammen väcker ofta minnen och känslor. Berätta gärna vem som är din favoritkaraktär, är det kanske Bärtil eller Pelle Hermanni? Finns det någon nyhetsuppläsare eller nyhetshändelse som särskilt fastnat i ditt minne? Också sändningstiden för nyheter och övriga program har strukturerat många finländares liv. Har du använt tiden för barnprogrammen för att studera, träna eller laga mat? Har du försökt hinna hem till kvällsnyheterna?

Här träffas medlemmar ur X3M:s community IRL, utanför den virtuella sfären. Bild: YLE 3.3.2010
Monica Welling
Monica Welling var i många årtioenden en välbekant och omtyckt nyhetsläsare Monica Welling Bild: Yle Arkivet monica welling
Pelle Hermanni.
Också för många finlandssvenska barn var Pelle Hermanni och t.ex. Nukkumatti en viktig del av barndomens tv-stunder. Pelle Hermanni. Bild: Yle pelle hermanni

I ett lite senare skede kom webben med och bland annat X3M:s community, ett social medium långt före Facebook, samlade en hel generation på webben. Det finns flera communitypar och -barn runt Svenskfinland. I dagens läge är Svenska.yle.fi Finlands största svenskspråkiga webbplats som följer med världens gång 24/7/365, som uttrycket heter.

Här är de minnen som kom in:


Årets festligheter kulminerar den 10.9.2016 i en stor fest med tillhörande festsändning från Musikhuset i Helsingfors. Bland er som delat med er av era minnen bjuds en del in till den stora jubileumsgalan.

Mitt. Ditt. Vårt. - Yle 90 år

Elävä Arkisto - 90 år på 90 bilder

 • Yle fyller 90 år - mediernas brytningstid fortgår

  Yle firar sin bemärkelsedag med finländarna.

  Yle fyller 90 år fredagen den 9 september och firar sin bemärkelsedag tillsammans med finländarna. Festdagen hörs och syns på många olika sätt på Yles kanaler bland annat som publikens önskeprogram och diskussioner, och i seminariet Yle Forum som behandlar det viktiga temat yttrandefrihet.

 • Vår gemensamma väg – Yle genom årtiondena

  Yle har funnits till för finländarna i 90 år.

  Yle har funnits till för finländarna i hela 90 år. Verksamheten började med radiosändningar och har under nio årtionden formats i takt med det finländska samhället.

 • Lauri Kivinen: En komplicerad värld behöver yttrandefrihet

  Vi arbetar för att Yle ska må väl också om 90 år.

  Människan har i dag mera information till hands än någonsin tidigare i historien, men på samma gång är yttrandefriheten verkligt hotad, skriver Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

 • Yle och finländarna har delat vardag och fest i 90 år. Följ med på en tidsresa genom de gångna årtiondena!

  Yle firar sin 90-årsdag den 10.9 på Helsingfors Musikhus.

  Vi firar Yles händelserika historia tillsammans med finländarna den 10 september i Helsingfors Musikhus. Sändningen Mitt.Ditt.Vårt. – Yle 90 inleds kl. 18.30 och innehåller bland annat publikens och framstående artisters och skådespelares personliga Yle-berättelser och -minnen. Under tidsresan uppmärksammar vi flera bekanta, glada, humoristiska och berörande stunder genom bolagets årtionden.

 • Ni minns Yle ur livets alla skeden

  Bäst minns publiken Yles barn-, ungdoms- och musikprogram.

  Ni är ett fyrtiotal svenskspråkiga tittare och lyssnare som tillsammans har kommit ihåg över sextio av Yles tv- och radioprogram genom tiderna. Minnena är unika men ni har också några gemensamma favoriter. Av de uppmärksammade programmen riktar sig flera till barn, många är familjebetonade och musiken är ett återkommande tema.

 • Radiogudstjänster i 90 år

  Yle har sänt gudstjänster i radio i 90 år.

  Yle har sänt radiogudstjänster både på svenska och finska i 90 år. Jubileet firas med festgudstjänst i Johanneskyrkan i Helsingfors, samma kyrka där den första radierade gudstjänsten sändes den 12 september 1926.

 • Skål för Radioteatern, en aktiv 90-åring!

  Hur har Radioteatern låtit under sina 90 år?

  Radioteatern fyller 90 år och Janina Jansson funderar på hur föreställningarna har låtit under decennierna som gått. Och var man står i dag.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Merja Ylä-Anttila

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • I månstudion följde man Apollo 11 och månpromenaden 1969

  Hela Finlands befolkning väntar på månlandningen.

  Hela Finlands befolkning sitter och väntar med spänning på månlandningen den 20 juli 1969, tillsammans med Juhani Westman i radio och månstudion med Ralf Friberg och Börje Hielm i TV. Det röks mycket när man väntar på att Örnen skall landa.

 • Vi på Lilla Torget

  Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.

  I de vackraste färger får vi se och höra glada barn sjunga med Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.