Hoppa till huvudinnehåll

Sista dagen att byta till sommardäck

Det är dags att byta till sommardäck. Bild: YLE däcksbyte

I dag är sista dagen att byta dubbdäcken till sommardäck. I år måste sommardäcken bytas redan i början av april, men då påsken infaller sent får man köra med vinterdäck betydligt längre.

Enligt lagen får man använda dubbdäck till och med slutet av mars, eller till och med den första måndagen efter påsk. Hur påsken infaller beror på månfaserna.

Påsksöndagen infaller efter vårdagjämningen, under den första söndagen efter en fullmåne. Den här regeln tros ha uppstått vid det första konciliet i Nicea år 325. Under början av 1800-talet tillade man ändå en regel som säger att påsken ska infalla under perioden 22.3–25.4.

Månens cykler påverkar alltså också när det är dags att byta däck. Den sista dagen att byta däck kan variera med upp till en månad.

Få kör med dubbdäck i onödan

I år är den fjärde april den sista dagen att byta till sommardäck. Enligt lagen får man ändå använda dubbdäck längre om väderförhållandena kräver det.

Enligt överkonstapel Simo Savioja på Polisinrättningen i Sydvästra Finland hade ungefär en tredjedel av bilisterna i Åbo ännu dubbdäck på bilen under morgonen.

Enligt honom är det bra att det är tillåtet att ha dubbdäck under en längre tid om vädret och väglaget är dåligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes