Hoppa till huvudinnehåll

Yle fyller 90 år – nu vill vi ta del av era berättelser och minnen!

Logotyp för Yles 90-årsjubileum i Yles färger mot vit bakgrund
Logotyp för Yles 90-årsjubileum i Yles färger mot vit bakgrund Bild: Yle Bildtjänst yle90

I september fyller Yle 90 år. Under jubileumsåret får finländarna både ta del av och dela med sig av sina egna Yle-minnen, möten och upplevelser.

“Utvecklingen hos Finlands Rundradio antyder att vårt folk har insett dess betydelse och gagn. Landets olika regioner och medborgarkretsar blir genom radiosändningarna bekanta med varandras förhållanden, liv och strävanden, och får bättre förståelse för och värdesätter dessa högre. Därigenom förstärks folkets känsla av gemenskap. Rundradions uppgifter gällande upplysning, bildning och som främjare och förmedlare av fosterländska intressen i vår nation är alltså av högsta betydelse. Därför önskar jag nu, då Rundradion fyller tio år, bolaget fortsatta framgångar”.

Så här gratulerade Finlands president P. E. Svinhufvud Yle för åttio år sedan i ett radiotal. Många årtionden har förflutit sedan dess, men mycket av det han nämner är fortfarande viktigt och aktuellt idag.

På jakt efter finländarnas Yle-minnen

Med anledning av jubileumsåret samlar Yle in finländarnas minnen och berättelser kring bolaget. Ett urval minnen ges också utrymme i Yles festsändning lördagen den 10 september. Under de direktsända festligheterna från Musikhuset i Helsingfors återupplivar vi minnena ur Yles och finländarnas gemensamma historia.

Kampanjen inleds den 4 april och syns i tv, radio och på webben. Under jubileumsåret finns berättelserna tillgängliga på finska på sajten Sinun tarinasi och på svenska på sajten Mitt.Ditt.Vårt. Under sommaren och hösten lyfter webbplatsen fram minnen från de gångna åren, klipp från publikens favoriter och intressanta arkivfynd från olika årtionden. På webbplatsen kan man också kika in i framtiden.

I början av juni arrangerar Yle tillsammans med Tammerfors universitet ett internationellt forskarseminarium som behandlar frågor kring public service. Under jubileumsåret turnerar också Radioteatern i Finland. Fredagen den 9 september fylls Yles radiokanaler med lyssnarnas låtval, och i Finlandiahuset arrangeras seminariet Yle Forum som behandlar yttrandefrihet.

“Public service är finländarnas egen röst, eftersom finländarna äger Yle. Genom public service har alla lika rätt till information, bildning, insikter och upplevelser på sitt eget modersmål. Sätten att konsumera och göra media förändras, men kärnan i public service består. Yle finns till för att stödja samhällets demokatiska behov”, säger kommunikationsdirektör Reija Hyvärinen.

För mera information:
Mari Tähjä, projektchef, tfn (09) 1480 3728, mari.tahja@yle.fi