Hoppa till huvudinnehåll

45 000 till kvinna som fick hjärtinfarkt i Mexiko

droppställning
droppställning Bild: YLE/Rolf Granqvist infusion

De anhöriga till en kvinna som sitter fast på ett sjukhus i Mexiko efter en hjärtinfarkt har nu samlat in 45 000 euro via en kampanj på sociala medier för att få hem henne igen. Att få kvinnan hem kostar ändå minst 100 000 euro.

Kvinnan vårdas på ett kommunalt sjukhus i Cancun i Mexiko sedan hon för två och en halv vecka sedan fick en hjärtinfarkt under en semesterresa i landet.

De anhöriga vill ha hem henne till Finland men försäkringsbolaget vägrar ersätta hemresan och kostnaderna för den vård kvinnan fått i Mexiko, skriver Helsingin Sanomat.

Kvinnan vårdades först på ett privat sjukhus, men när försäkringsbolaget meddelade familjen att de inte ersätter vårdkostnaderna eller hemresan flyttades hon till ett kommunalt sjukhus, skriver familjen på den Facebooksida som grundats för att få uppmärksamhet åt fallet och samla in pengarna som behövs.

Kvinnans dotter, Tiina-Maria Aalto, uppger att försäkringsbolaget menar att eftersom den 59-åriga kvinnan redan led av lungsjukdomen kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL när hon reste till Mexiko gäller inte hennes försäkring.

Stor resursbrist

De anhöriga skriver på Facebook att de upplever att kvinnan tas väl om hand på sjukhuset men att resursbristen är stor och att de har varit tvungna att köpa hygienartiklar till sjukhuset.

De vill få hem henne så snabbt som möjligt eftersom sjukhuset har varnat dem för att kvinnan kanske inte överlever om hon till exempel drabbas av en infektion som en följd av vården.

Kvinnan hade köpt försäkringen via resebolaget Finnmatkat. Finnmatkat har nu ändrat marknadsföringstexten på sin webbplats och lagt till en uppmaning att bekanta sig med försäkringsvillkoren om man redan har en sjukdom när man åker på resa.

Resebolaget uppger att texten ändrades efter att de kontaktas av flera som undrat varför försäkringsvillkoren är så otydliga, skriver Helsingin Sanomat.

Det aktuella försäkringsbolaget Allianz har försäkringsvillkor som till vissa delar skiljer sig från finländska försäkringsbolags villkor. De finländska försäkringsbolagen är inte lika strikta med att inte ersätta kostnader som uppstår under en resa som en följd av en sjukdom som varit känd sedan tidigare. Åtminstone kan man räkna med att få den akuta vården ersatt om försäkringsbolaget är finländskt, skriver Helsingin Sanomat.

Aalto säger till Helsingin Sanomat på tisdagen att sjukhuspersonalen har försökt få hennes mor att andas på egen hand men att det inte lyckats.

55 000 euro fattas

Om kvinnan ska kunna komma hem till Finland måste det ordnas ett ambulansflyg åt henne och det kostar kring 100 000 euro.

Familjen vädjar därför på Facebook om att folk ska låna pengar till dem, med ett löfte om att betala tillbaka pengarna när de har möjlighet.

Över 3 600 personer har delat texten där familjen vädjar till allmänheten om små lån på 10-20 euro.