Hoppa till huvudinnehåll

ALMA-priset till Meg Rosoff

Meg Rosoff
Meg Rosoff tilldelas ALMA-priset år 2016. Meg Rosoff Bild: Wikimedia Commons / Zoe Norfolk Meg Rosoff (Författare),almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman uppgår till fem miljoner svenska kronor och delas årligen ut till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas.

Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. En expertjury utser pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen.

I år hade juryn att ta ställning till 215 kandidater från 59 olika länder. De finländska kandidaterna för i år var duon Aino Havukainen och Sami Toivonen, Mauri Kunnas, systrarna Sinikka Nopola och Tiina Nopola, Timo Parvela, Christel Rönns, Irmelin Sandman Lilius samt Marja-Leena Tiainen.

Priset tilldelas den amerikansk-engelska författaren Meg Rosoff (f. 1956).

Juryns motivering lyder:

"Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap.

Meg Rosoff debuterade 2004 med den dystopiska ungdomsromanen How I Live now (Så har jag det nu) som blev en omedelbar succé och har sedan dess skrivit ytterligare sex ungdomsromaner, ett par bilderböcker och en vuxenroman. Detta är ett mångskiftande författarskap som inte lämnar någon oberörd, vare sig unga eller vuxna läsare.

Hon skriver om ungdomar i gränslandet mellan barndom och vuxenliv som utsätts för svåra prövningar i sina försök att finna sig själva, ibland på eller över gränsen till det outhärdliga. Huvudpersonerna kämpar med sin egen identitet och sexualitet och hamnar ofrivilligt i kaotiska situationer. I likhet med Astrid Lindgren är Rosoffs empati för och lojalitet med unga fullständig. Vuxenvärlden, om den finns, är perifer. Språket är konkret och levande, vare sig det handlar om landskap, klädsel eller matvaror i ett skafferi. Hon kryddar svärta med humor och resultatet blir stilistiska mästerverk.

I What I was (2007, Den jag var), ställs frågor om kropp, identitet, genus, förälskelsens förvillelser och unga människors lust och sexualitet på sin spets i berättarens försök att finna sig själv och inte gå den väg den vuxna omgivningen stakat ut.

Ibland, som i Just in Case (2006, Justin Case) glider verklighet och fantasier in i varandra och vad som händer på riktigt kan man inte så noga veta. Riktigt skruvat blir det i There is no Dog (2011, I begynnelsen var Bob) där en hormonstinn yngling utsetts till världens skapare.

Meg Rosoff har tilldelats flera priser, bl a Guardian Children’s Fiction Prize, Carnegie Medal och Deutsche Jugendliteraturpreis. Hennes böcker har översatts till ett tjugotal språk och hon valdes in i The Royal Society of Literature 2014."

Av Meg Rosoffs böcker finns de flesta översatta till svenska.

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som förkortas ALMA pga. det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award, är ett litteraturpris som instiftades av den svenska regeringen år 2002.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är världens största barn- och ungdomslitteraturpris, och det delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare vars verk eller arbete för barn och unga är av allra högsta konstnärliga värde och präglas av den djupt humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med.

Priset delas ut till enskilda barnboksförfattare eller illustratörer, men kan även utdelas till organisationer som främjar barn och ungas läsande och rättigheter och verkar i Astrid Lindgrens anda. Priset kan också delas ut till muntliga berättare. Ett helt konstnärskap kan belönas med priset. En eller flera pristagare kan utses, och endast nu levande personer kan motta priset.

Tidigare pristagare är bl.a. den sydafrikanska läsfrämjandeorganisationen PRAESA (2015), svenska Barbro Lindgren (2014), australiska Shaun Tan (2011), och det palestinska Tamerinstitutet (2009), en organisation som driver utbildnings- och läsfrämjandeprojekt för barn och ungdomar på Västbanken och i Gaza.

Priset administreras av Statens kulturråd (Kulturdepartementet). Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj eller början av juni varje år.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje