Hoppa till huvudinnehåll

Försäkringsbolag backade - ersätter nu hemresa för sjuk finländare i Mexiko

Bild: YLE/Rolf Granqvist infusion

Försäkringsbolaget Allianz har tagit tillbaka sitt beslut att inte betala för en sjuk finländsk kvinnas hemresa från Mexiko till Finland. Kvinnans anhöriga skriver på en öppen Facebooksida att försäkringsbolaget har ändrat sig.

Kvinnans dotter, Tiina-Maria Aalto, uppgav tidigare att försäkringsbolaget ansåg att den 59-åriga kvinnans försäkring inte gällde eftersom hon redan led av lungsjukdomen kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, när hon reste till Mexiko.
Av den orsaken skulle bolaget inte ersätta hennes vård eller hemresa med ambulansflyg.

Kvinnan vårdas på ett kommunalt sjukhus i Cancun i Mexiko sedan hon för två och en halv vecka sedan fick en hjärtinfarkt under en semesterresa i landet. Hennes anhöriga hade hunnit samla in 45 000 euro via en kampanj på sociala medier för att få hem henne igen.

Otydliga försäkringsvillkor

Kvinnan vårdades först på ett privat sjukhus, men när försäkringsbolaget meddelade familjen att de inte ersätter vårdkostnaderna eller hemresan flyttades hon till ett kommunalt sjukhus, skriver familjen på den Facebooksida som grundats för att ge fallet uppmärksamhet och för att samla in de pengar som behövs.

Orsaken till att Allianz nu ångrar beslutet uppges vara att försäkringsvillkoren i den försäkring som såldes via resebolaget Finnmatkat var otydliga.

Kvinnan hade köpt sin försäkring via Finnmatkat. Finnmatkat har nu ändrat marknadsföringstexten på sin webbplats och lagt till en uppmaning att bekanta sig med försäkringsvillkoren om man redan har en sjukdom när man åker på resa.

Resebolaget uppger att texten ändrades efter att de kontaktas av flera som undrat varför försäkringsvillkoren är så otydliga, skrev Helsingin Sanomat tidigare på tisdagen.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten om försäkringsbolagets ändrade inställning.