Hoppa till huvudinnehåll

Lojo vill ta emot flyktingfamiljer från Syrien

Barn i dagis.
Lojo har kapacitet att ordna dagisplatser åt flyktingbarn. Barn i dagis. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist muhammed alzoubi

Lojo vill inte gå med på Närings- trafik- och miljöcentralens önskemål att ge en kommunplatser till 113 flyktingar som har fått asyl.

I stället vill Lojo omförhandla sitt avtal med NTM-centralen. Staden förbinder sig i det att ta emot fem till åtta kvotflyktingfamiljer från Syrien per år fram till år 2020.

Utöver det här avtalet tar Lojo själv hand om de flyktingar som väljer att flytta till Lojo. Det sker i den utsträckning som lagen förutsätter.

Delat ansvar önskas

NTM-centralen önskar att alla nyländska kommuner delar på ansvaret för att de asylsökande som får uppehållstillstånd ska få en kommunplats. Drygt 2 800 personer som har beviljats internationellt skydd behöver kommunplatser i Nyland.

Lojo stadsstyrelse anser det inte att det är befogat att staden tar emot en stor grupp flyktingar på en gång. Det är bättre att förbinda sig att ta emot syriska flyktingfamiljer under en längre tid.

Lojo tog emot 30 kvotflyktingar i höstas. Utöver det har två personer som har fått uppehållstillstånd flyttat till Lojo det här året. Staden räknar med att flera flyktingar flyttar på eget bevåg till staden.

Stadsstyrelsen godkände förslaget att omförhandla avtalet med NTM-centralen med rösterna 10 mot 3.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland