Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmycket blåbär exporterades i fjol

Blåbär.
Blåbär. Bild: YLE/Mira Myllyniemi finsk natur

Blåbärsskörden blev rekordstor ifjol och mängden blåbär som exporterades slog också nytt rekord, visar siffror från Landsbygdsverket.

Totalt plockades 7,2 miljoner kilo blåbär till försäljning. Det är drygt en miljon kilo mer än året innan. Skörden blev rekordgod trots att den kyliga försommaren ledde till att bären mognade sent. Hälften av hela blåbärsskörden plockades i östra Finland.

Ungefär tre fjärdedelar av blåbärsskörden, 5,6 miljoner kilo exporterades. De viktigaste exportländerna för blåbär var Sverige och Kina.

Blåbärsexporten till Sverige var 2,7 miljoner kilo. Samtidigt importerades 2,2 miljoner kilo blåbär och största delen av dem var svenska.

Lingonskörden var också bra ifjol, speciellt i jämförelse med den dåliga skörden 2014. Nästan 10 miljoner kilo lingon plockades till försäljning och det är mer än tre gånger så mycket som år 2014. De bästa lingonmarkerna fanns i västra Finland. Exporten av lingon uppgick till 1,6 miljoner kilo och nästan hela exporten gick till Sverige.

Hjortronskörden var medelmåttig i fjol.

Plockningen av vilda bär gav totalt 21,5 miljoner euro i inkomster under fjolåret.

Dåligt med svamp

Däremot var svampskörden mycket dålig år 2015. Skördetiden för stensopp, som är en viktig exportsvamp, var kort och pågick bara 2-3 veckor. Det kom bara 62 000 kilo stensopp till försäljning vilket är mindre än en femtedel av 2014 års skörd.

Kantarellerna var av god kvalitet, men skörden blev liten. Trattkantareller kunde plockas först sent på hösten. Av vårsvampen stenmurkla kom det 12 000 kilogram till försäljning. Kilopriset för alla andra svampar än stenmurkla steg jämfört med året innan. Plockningsinkomsterna från skogssvampar blev ändå bara 400 000 euro.

Man har sammanställt bär- och svampsiffrorna utgående från hur stora mängder som har gått till kommersiell försäljning. I siffrorna saknas direktförsäljning av olika slag, en del av torghandeln och plockningen för husbehov. Undersökningen är utförd av Suomen Gallup och beställd av Landsbygdsverket.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes