Hoppa till huvudinnehåll

Ryssar vill ha finländskt småstadsboende

Finsk arkitektur i en förort till Sankt Petersburg.
Finsk arkitektur i en förort till Sankt Petersburg. Bild: Yle Sankt Petersburg,Ryssland,arkitektur

I Ryssland använder allt fler ryska företag Finland och det finska som ett varumärke för kvalitet. Det här är särskilt vanligt för ryska livsmedel, men fenomenet har blivit allt populärare även i byggbranschen.

Utbudet av nya lägenheter i mångmiljonstaden S:t Petersburg är stort. Men de flesta höghus är gigantiska komplex som i folkmun kallas ”myrstackar”.

Därför har mindre och lägre bostadskomplex blivit allt populärare. Särskilt ute i förorten. Och överraskande många projekt har något med Finland att göra.

Ett heter ”Jutteri – en finländsk småstad” och finns i den södra förorten Kolpino.

Finsk arkitektur i en förort till Sankt Petersburg.
Finsk arkitektur i en förort till Sankt Petersburg. Sankt Petersburg,Ryssland,arkitektur

– Det finns en stor efterfrågan här i Petersburg på den finländska livsstilen, säger Viktor Lebedev, direktör för byggfirman Lenstrojtrest.

– Många från S:t Petersburg reser ofta till Skandinavien och Finland, och många tycker om det finska levnadssättet, fortsätter han . Man uppskattar arkitekturen, det moderna, minimalismen och det intelligenta.

Finländsk innergård

Projektet Jutteri består av tio olika hus i fem våningar där de två första nu är nästan färdiga. Ett av dess viktigaste försäljningsargument är den stängda och bevakade innergården som ska erbjuda en ”finländsk säkerhet”.

– Den här ”finska småstaden” betyder för mig låga hus, och ett bostadskomplex där alla invånare känner varandra. En egen stor familj liksom, säger Kristina Varjakina.

– Och arkitekturen påminner om den finska, lägger maken Aleksej till.
De båda har köpt en trerummare och ska på sommaren flytta in med sina två barn.

Balkongen i centrum

Projektet har planerats av en finländsk arkitekturfirma som länge arbetat i Ryssland.
På firman menar man att den finländska skolan är bättre på detaljplanering än den ryska. Dessutom erbjuder man nya lösningar.

– Här kan man ofta se cyklar och gamla saker som förvaras på balkongen säger arkitekten Oleg Malkov som jobbar för firman ”Jukka Tikkanen” i S:t Petersburg. Vi vill hellre bygga en fin balkong i finsk stil och istället erbjuda förråd. På det här viset förbättras livskvaliteten.

Ett annat nytt fenomen är en planering där köket och vardagsrummet är ett enda rum, som i Ryssland kallas europlanering.

– Det här är tecken på hur den finländska och europeiska kulturen gör nya framsteg på den ryska marknaden, säger Malkov.

Det enda som saknas i den här ”finländska småstaden” är bastur.

Läs också