Hoppa till huvudinnehåll

Simola: Permitteringar väntar om Raseborg inte vill ta svåra beslut

Raseborgs stadsdirektör Tom Simola
Stadsdirektören hoppas att beslutsfattarna inte drar öronen åt sig när det gäller att fatta stora beslut. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola Bild: Yle/Christoffer Westerlund stadsdirektör tom simola

Det är nu det gäller för Raseborgspolitikerna att ta de svåra besluten. Om stadsfullmäktige i Raseborg inte i vår vill ta beslut om bestående åtgärder som förbättrar ekonomin är permitteringar nästa steg, säger stadsdirektör Tom Simola i en kommentar på Facebook.

- Vi måste med alla medel försöka balansera stadens ekonomi. Om vi inte klarar av att göra det via långsiktiga lösningar måste ju nästa steg vara att försöka ta till kortsiktiga lösningar där det ingår permitteringar och andra justeringar. Men det här hoppas jag verkligen är plan B, säger Simola när Yle Västnyland ringer upp honom.

Utan några åtgärder alls blir Raseborg med stor sannolikhet en kriskommun, säger Simola.

Utveckling i stället för nedskäringar

Lojo hade nyligen, liksom Raseborg har nu, en plan på att göra stora strukturförändringar för att rädda ekonomin. Lojopolitikerna drog ändå öronen åt sig och förändringarna blev betydligt mindre än planerat.

Finns det en risk att Raseborgspolitikerna gör det samma som Lojopolitikerna?

- Risken finns förstås, men jag hoppas det inte blir så. Blir det så måste vi ta en ny funderare på hur vi balanserar kommunens ekonomi. Jag upplever det som ganska jobbigt om vi ska prata nedskärningar de kommande åren. Det skulle vara bättre att få undan nedskärningar och sedan efter sommarsemestern börja fundera på vad vi ska utveckla här i Raseborg, säger Simola.

Beslut i juni

Stadsfullmäktige i Raseborg ska den 6 juni fatta beslut om stadens strukturreformer som innefattar förändringar inom så gott som alla enheter inom staden.

Nu behandlas strukturreformen i nämnderna. Grundtrygghetsnämnden var i torsdags inte beredd att gå in för alla sparåtgärder tjänstemännen hade lyft fram. Bildningsnämnden behandlar förändringarna i skolnätet den 5 april.

I sin kommentar på Facebook skriver Simola:

"Det är fullt möjligt att få stadens ekonomi i balans de kommande åren. Allt hänger på om fullmäktige har beredskap att fatta svåra beslut om stora förändringar i verksamheten. Vi kan fatta besluten redan i år eller så har vi en 10-års kostnadsdebatt framför oss. För att vi ska lyckas måste också HNS dra sina strån till stacken (HNS = Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt). Kostnaderna ska ner med 7 miljoner på årsnivå, om vi ska täcka det nuvarande underskottet på 15 miljoner under det kommande fyra åren (som den nya lagen kräver). Nu är årsbidraget ca 3 miljoner, men det måste vara 10 miljoner om vi ska kunna göra 4 miljoner överskott per år, eftersom våra avskrivningar är 6 miljoner per år. Ska vi uppnå inbesparingar på 7 miljoner på årsnivå, kan vi inte välja var vi gör nedskärningar, alla föreslagna och verksamhetsmässigt möjliga åtgärder måste i så fall förverkligas. Men vill inte fullmäktige, så måste vi fundera på omfattande permitteringar och andra mera temporära lösningar. Så här är realiteterna, tyvärr."

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland