Hoppa till huvudinnehåll

Sjöbevakarna i Borgå fick sitt Kuggenheim

sjöbevakningsstation
sjöbevakningsstation Bild: Yle/Lone Widestam sjöbevakare

Den nya flytande sjöbevakningsstationen i Kuggen i Borgå har invigts. Stationen har redan fått ett smeknamn.

Borgå sjöbevakningsstation är en ny innovation: den flyter och går att flytta. Stationen är två våningar hög, 230 kvadratmeter stor och byggd på pontoner. Intill ligger en flytande serviceflotte.

skylt på vägg
Stationen invigdes i högtidlig stämning vid Emsalö bro måndagen den 4 april. skylt på vägg Bild: Yle/Lone Widestam sjöbevakning

Gränsbevakningen har ett sparkrav på 28 miljoner euro. Istället för att spara på själva verksamheten är det fastigheterna som ses över.

- Tanken var att vi ville vara innovativa och modiga att prova på det här, berättar sjöbevakningsstationens chef, kaptenlöjtnant Lars Blomqvist. Inom de närmaste 30 åren vet vi om det finns behov av att flytta på oss.

Vatten ur havet

Båtar kan förtöjas direkt vid stationen och inga separata bryggor behövs.

- Brygga, fastighet, hela basen ligger flytande i ett och samma paket. Om paketet visar sig fungera, så kan framtiden föra med sig fler flytande sjöbevakningsstationer längs den finska kusten.

Nackdelen är enligt Lars Blomqvist utrymmet, eller snarare bristen på det. Allt är optimerat och mer komprimerat än på Glosholm.

Bruksvattnet på stationen tillverkas av havsvatten. Flotten har egen avloppstank och golvvärme med vattencirkulation. Ventilationen har försetts med nedkylning och en vatten-luftvärmeväxlare.

vardagsrum
Vardagsrum med havsutsikt. vardagsrum Bild: Yle/Lone Widestam sjöbevakningsstation

Stationen är finländsk och byggd av företaget Elementit-E Oy från Kouvola.

På stationen arbetar 12 sjöbevakare. Den har redan i folkmun döpts till Kuggenheim efter museet och platsen invid Emsalö bro.

Flytande servicebyggnad
Servicebyggnaden är också flytande Flytande servicebyggnad Bild: Yle/Lone Widestam flytande

Sjöbevakningsstationen flyttade från Glosholm i den yttre skärgården i Pellinge.
karta över sjöbevakningsstationer i Borgå
Sjöbevakningen flyttade närmare Borgå centrum. Stationen nås nu med bil. karta över sjöbevakningsstationer i Borgå Bild: Yle/Erica Vasama sjöbevakningsstation,sjöbevakare,sjöbevakningssektioner