Hoppa till huvudinnehåll

Sol-och-vårare lurade kvinna i Åbo på hundratusentals euro

Åbo rättscenter
Åbo rättscenter. Åbo rättscenter Bild: Yle/ Nora Engström åklagarämbete

En 58-årig man lurade hundratusentals euro av en kvinna i Åbo. Den förmögna kvinnan träffade mannen i slutet av 2008 och paret gifte sig ett drygt år senare.

Kvinnan trodde att mannen var rik, då han påstod att han ägde två hus i USA och en stor yacht. Mannen berättade också att han jobbade som agent.

Paret planerade resor och om att köpa ett drömhus i Texas. För att kunna köpa huset i Texas behövde han ändå låna pengar av kvinnan. Under ett år tömde kvinnan sitt bankkonto i Schweiz, sålde en av sina lägenheter i centrum av Åbo och sin villa på Erstan.

Totalt lånade kvinnan 330 000 euro åt mannen, som lovade betala tillbaka, med ränta. Trots sina löften betalade han endast 200 euro tillbaka till kvinnan.

År 2011 fick kvinnan reda på mannen hade ett förhållande med en kvinna i Schweiz. Efter avslöjandet försvann mannen. I samma veva märkte kvinnan att flera värdefulla saker hade försvunnit från hennes lägenhet.

Mannen hittades till slut i Egypten och överläts till Finland. Största delen av kvinnans egendom är försvunnen.

Mannen bestred åtalen och ansåg att det var frågan om en hämnd från kvinnans sida. Han dömdes av Egentliga Finlands tingsrätt till grovt bedrägeri och stöld och ålades också att betala drygt 300 000 euro i skadestånd till kvinnan. Mannen har tidigare dömts för liknande brott i Tyskland.

Yle Turku: Agenttitarinoita suoltava auervaara huijasi turkulaisnaisen omaisuuden

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland