Hoppa till huvudinnehåll

Unga med cancer behöver massor av stöd

Blombukett på bord.
Blombukett på bord. Bild: YLE / Marcus Rosenlund äldreomsorg,blommor,sjukhus

Unga vuxna som insjuknar i cancer i Finland har behov av betydligt starkare och mer omfattande stöd för att ta sig igenom tunga perioder. Det tycker Sylva, förbundet för cancersjuka barn och ungdomar.

Förbundet Sylva lyfter upp frågan i samband med den riksomfattande kampanjen Fuck Cancer som den här veckan uppmärksammar cancer bland unga vuxna.

Sylvas ordförande Aila Paloniemi säger att cancersjuka behöver stöd för att hantera problem i vardagen både under och efter cancerbehandlingen, vid sidan om omfattande medicinsk vård.

– Unga, allvarligt sjuka människor kan inte lämnas ensamma för att brottas med till exempel socialbidrags- och bostadsfrågor, säger Paloniemi.

Stöd från ett och samma ställe

I Finland insjuknar årligen runt 600 i åldrarna 18 till 35 i cancer. Det är ett ganska litet antal, enligt Paloniemi.

Därför skulle det vara fullt möjligt att erbjuda stödtjänster för cancersjuka på ett enda ställe.

– Stödtjänster från en och samma lucka skulle spela en avgörande roll för unga som går igenom tuffa cancerbehandlingar och som kämpar för att återhämta sig, säger Paloniemi.

Cancern krockar med framtiden

Till skillnad från vården av cancersjuka barn, har utvecklingen av vården av unga vuxna inte varit en lika stor framgångssaga. Det säger Kirsten Boisen, läkare vid Rigshospitalet i Köpenhamn.

– En orsak kan vara bristen på en koncentrerad och omfattande vård och rehabilitering.

Hon lyfter också fram att unga cancerpatienter framför allt är just unga och att ungdomsåren är ett av de viktigaste skeden i en människas liv.

– Dit hör att man utvecklar en identitet, blir självständig, planerar för framtiden och skapar nära relationer. Allt det här kommer på kollisionskurs med cancern.

Läs också