Hoppa till huvudinnehåll

Världens länder ökar sina försvarskostnader igen

Filippinska soldater i parad.
Filippinska militärer. Filippinska soldater i parad. Bild: AOP militärtjänst,militärer (personer),soldater,kamouflage,vapen (tekniskt objekt),strider,Filippinerna

Militärutgifterna i världen ökar igen för första gången på fem år, det rapporterar Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri. USA har fortfarande de högsta försvarskostnaderna, men Kina står för den största ökningen.

Enligt uppgifter från Sipri ökade världens totala militärutgifter med en procent förra året. Totalt uppgick världens militärutgifter till 1 700 miljarder dollar.

Enligt Sipri speglar ökningen den fortsatta tillväxten i Asien och Stillahavsområdet, Central- och Östeuropa samt i några länder i Mellanöstern. Samtidigt planar minskningen av militärutgifterna i västvärlden ut.

– Världen är en konfliktfylld plats. Oro mellan länderna, men också en bättre ekonomisk situation förklarar upptrappningen, säger Sam Perlo-Freeman, chef för Sipris projekt om militärutgifter, till nyhetsbyrån TT.

Finanskrisen påverkade

Sedan 2009 har militärutgifterna i Nordamerika och Väst- och Centraleuropa minska, till stor del på grund av den globala finanskrisen. Dessutom påverkades utgifterna av att de allierade trupperna drogs tillbaka från Afghanistan och Irak.

Under fjolåret fanns det ändå tecken på att den här minskningen nu närmar sig sitt slut. I Afrika, Latinamerika och Karibien fortsätter försvarskostnaderna ändå att minska.

Kina och Ryssland ökar kostnaderna

USA har fortsatt världens högsta försvarskostnader, trots att landet minskade sina utgifter med 2,4 procent.

Kina som ökade sina kostnader med 7,4 procent hade de näst största kostnaderna, medan Saudiarabien låg tredje med en ökning på 5,7 procent.

Att Kina kunde öka sina kostnader med nästan sju och en halv procent beror enligt Perlo-Freedman på landets goda ekonomi men också på politiska orsaker.

– Spänningarna gentemot Japan har också gjort att Kina är mer på sin vakt nu, säger han.

Ryssland ökade sina militärkostnader med 7,5 procent och ligger fyra på Sipris lista.

Perlo-Freeman säger att den stora ökningen inom det ryska försvaret beror på landets aggressiva hållning gentemot Ukraina, men också på att landet fortfarande bygger upp sitt försvar igen efter det forna Sovjetunionens kollaps.

Länder med de högsta militära utgifterna 2015

Plats Land Miljarder dollar
1 USA 596
2 Kina 215*
3 Saudiarabien 87
4 Ryssland 66
5 Storbritannien 56
6 Indien 51
7 Frankrike 51
8 Japan 41
9 Tyskland 39
10 Sydkorea 36

Källa: Sipri. * Sipris egen uppskattning. Siffrorna är avrundade.

Sjukvård eller försvar?

80 procent av länderna lägger mer pengar på sjukvård än försvar, enligt Sipris undersökning. Men i bland annat länder i Mellanöstern är det tvärtom

– Skulle 9-13 procent av världens militärutgifter i stället läggas på att ta bort extrem fattigdom och hunger i världen, skulle det målet uppnås vid 2030, säger Perlo–Freeman.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes