Hoppa till huvudinnehåll

Ville Niinistö: Regeringen gör det lättare att skattefuska

De grönas partiordförande Ville Niinistö.
De grönas partiordförande Ville Niinistö. De grönas partiordförande Ville Niinistö. Bild: De gröna Ville Niinistö,De Gröna

De grönas ordförande Ville Niinistö ger den sittande regeringen en känga angående skatteflykt. Enligt honom har man försökt göra det enklare att skattefuska.

–Tyvärr har Sipiläs regering varit bland de sämsta i Finland på länge då det gäller den grå ekonomin. Den förra regeringen hade en bra arbetsplan mot den grå ekonomin och vi brukade få flera hundra miljoner euro mer i skatteintäkter genom att gå igenom företagens internationella pengaöverföringar.

Niinistö säger att den nuvarande regeringen försökt göra det lättare för företag att undvika skatter och nämner som exempel det omtvistade förslaget om förvaltarregistret, som regeringen drog tillbaka efter kritik.

– Finland har också varit emot flera av de planer inom EU som görs för att göra skattesmitning svårare.

Mera arbete mot den grå ekonomin

Konkret innebär skatteläckan enligt Niinistö att polisen nu kan gå igenom materialet och ställa de skyldiga inför rätta. Niinistö anser att de läckta dokumenten kan leda till rättegångar och ett större arbete mot den gråa ekonomin inom polisen.

– Då måste man också se till att polisen har tillräckligt med resurser för arbetet.

Andra myndigheter borde enligt Niinistö se till att få igång förbättringar så att skatteflykt i den här graden inte längre skulle vara möjlig i framtiden.

Ingen fungerande marknadsekonomi

Niinistö säger att det nu finns ett större tryck även bland högerpartier både inom EU och Finland då det gäller skattefusk. Man förstår också att det inte finns någon möjlighet till en fungerande marknadsekonomi och ett samhälle där inkomstskillnaderna är någorlunda små om världens kapital kan samlas till några få händer.

– Skatteflykt innebär i längden att de allra rikaste äger nästan allting i världen och det är varken i marknadsekonomins eller vanliga finländares intresse.