Hoppa till huvudinnehåll

Yle Nyheter i Tanzania: Magufuli förnyar landet i rask takt

Tanzanias president John Magufuli.
Tanzanias nya president John Magufuli vill bli kvitt korruptionen i landet. Tanzanias president John Magufuli. Bild: Wikimedia commons John Magufuli,Tanzania,presidenter

Tanzanias nya president lovade redan under valkampanjen att ta i tu med korruptionen i landet men John Magufulis takt har överraskat de flesta. Efter ett drygt halvår vid makten har han redan hunnit ställa in självständighetsfirandet och gett sparken åt chefen för den statliga myndigheten mot korruption.

Nina Simberg
Yle Nyheters Nina Simberg rapporterar från Tanzania. Nina Simberg Bild: Yle nina simberg

Ingen går längre säker efter att John Magufuli knep makten i presidentvalet i november. Han har lovat tuffa tag mot korruption, lovat skära ner på onödiga statliga utgifter och lovat förbättra tillgången till sociala tjänster. Nu är fenomenet Magufulization på allas läppar i Tanzania och de lokala medierna rapporterar nästan dagligen om de senaste svängarna i presidentens nya politiska linje.

Ayub Rioba är tidigare journalist och föreläser i media och journalistik på universitetet i Dar es Salaam. Han har följt med Magufulis framfart med intresse. Enligt Rioba är fenomenet Magufulization egentligen ganska enkelt.

- Det handlar om en ny form av ledarskap som ändrar allt det som har bromsat Afrika i så många år. Det handlar om ett ledarskap där man ställer politiker till svars, förespråkar sparsamhet, ser till att landets resurser används vettigt och att staten får tillräckliga inkomster, säger Rioba.

John Magufuli

  • Tanzanias president sedan november 2015.
  • Överraskningsvinnare i valet eftersom han inte anses tillhöra partiet CCM:s inre kretsar.
  • 56 år gammal. Tidigare lärare och kemist.
  • Kallas “The Bulldozer” på grund av sitt rykte som en resultatdriven och fokuserad minister.

Fattigt men stabilt land

Tanzania har varit ett relativt lugnt land efter att det blev självständigt för över 50 år sen.

Trots att de allra fattigastes andel av befolkningen har minskat under den senaste tiden har fortfarande omkring en tredjedel av tanzanierna svårt att få pengarna att räcka till en hel måltid per dag. Den ekonomiska tillväxten har varit kring sju procent de senaste åren, men trots framstegen var många trötta på det styrande partiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) inför valet i november.

CCM har styrt sedan självständigheten och fått mycket kritik för att politikerna lever ett flott liv. Nu verkar det bli ändring på den saken i rask takt och förväntningarna på Magufuli är skyhöga.

- Har man en ledare som Magufuli kommer Tanzania snart att ha något att visa upp. Vi kan visa att det går att göra ett afrikanskt samhälle ansvarsfullt och framgångsrikt, säger Rioba.

Kvinna på gatan i Arusha, Tanzania.
Det bor lite över 50 miljoner människor i Tanzania. Omkring en tredjedel lever i fattigdom. Kvinna på gatan i Arusha, Tanzania. Bild: Yle/Nina Simberg Afrika,Tanzania,Arusha

Egen ideologi

Enligt Rioba har Magufuli en helt egen ideologi som skiljer sig från partiet. Därför tog han redan under valkampanjen avstånd från det egna partiet CCM. På valaffischerna syntes bokstäverna CCM endast med liten font. Ideologin Rioba talar om går rätt och slätt ut på att den som agerar fel kommer att straffas oberoende av partitillhörighet eller bakgrund.

- Han älskar säkert sitt parti, men hans inställning är att vi har seriösa problem i vårt land och det spelar ingen roll vilket parti man tillhör utan nu måste vi ta itu med problemen, säger Rioba.

Det har Magufuli redan bevisat bland annat genom att avskeda chefen för det statliga organet mot korruption. Chefen för Dar es Salaams hamn har också fått gå.

Tjänstemän och politiker har också fått detaljerade regler för hur statens pengar ska sparas. Ingen får flyga utomlands om det inte är absolut nödvändigt och alla politiska möten hålls i statliga byggnader istället för på dyra hotell och restauranger som tidigare.

Åtgärderna är välkomna i och med att Tanzania är ett av världens mest korrumperade länder. I organisationen Transparency Internationals jämförelse ligger landet på plats 117 av 168. Listan toppas av de minst korrumperade länderna i världen.

Majsfält i Arusha i Tanzania.
Majoriteten av tanzanier lever av jordbruk och många har svårt att tjäna tillräckligt med pengar på det. Majsfält i Arusha i Tanzania. Bild: Yle/Nina Simberg Afrika,Tanzania,Arusha,jordbruk,majs

Kan stärka partiet

Magufuli blev känd som fokuserad och resultatorienterad redan under sin tid som minister och många hoppas att han fortsätter på sin opartiska linje när han senare i år väntas blir vald till CCM:s partiledare.

Hans seger i valet har fört med sig splittringar i partiet mellan den tidigare presidenten Jakaya Kikwetes anhängare och dem som stöder Magufuli. Rioba tror ändå att Magufuli kan vara partiets räddning.

- Det finns en chans att partiet istället för att splittras blir allt starkare när Magufuli tar partiets ledning. Det kan hjälpa CCM att återta en del av den ära de har förlorat och på så sätt få ett starkare stöd bland folket.

Utsikt över Tanzanias huvudstad Dar es Salaam.
Storstäder som Dar es Salaam lockar allt fler tanzanier från landsbyggden. Pressen på nya jobb är stor. Utsikt över Tanzanias huvudstad Dar es Salaam. Bild: Yle/Nina Simberg Afrika,Tanzania,Dar es-Salaam,stadsbilder

Tar till arbetshandskar

I december bestämde Magufuli att självständighetsdagen skulle firas på ett lite annorlunda sätt. Han tog på sig arbetshandskar och samlade skräp tillsammans med invånare i Dar es Salaam. Städoperationen och en nedbantad öppningsceremoni för parlamentet har fått tanzanierna att fylla sociala medier med hashtaggen #WhatWouldMagufuliDo?, ungefär vad skulle Magufuli göra.

Onesmo Olengurumwa, nationell koordinator för takorganisationen Tanzanian Human Right Defenders Coalition säger att tanzanierna var trötta på det ledande partiet men att Magufuli erbjöd ett alternativ trots att han är medlem i CCM. Olengurumwa hoppas att presidentens linje håller i sig och att pengarna som inte används på flotta middagar och ceremonier istället ska gå till utbildning och sjukvård.

Allt han gör måste få stöd av lagen, vi måste se till att alla nya tillvägagångssätt skrivs in i lagen så att allmänheten är skyddad också efter Magufuli, säger Olengurumwa.

Tanzania

  • Tanzania, eller dåvarande Tanganyika, blev självständigt år 1961 och formade en republik tillsammans med ön Zanzibar år 1964.
  • Det bor lite över 50 miljoner människor i Tanzania. Majoriteten livnär sig på på jordbruk.
  • Landet har rikliga naturtillgångar som guld, koppar, silver och diamanter. Gruvindustrin står för ungefär fem procent av landets bruttonationalprodukt men väntas öka under de kommande åren.
  • Nyligen upptäcktes stora gasfyndigheter i havet. De ses som en ytterligare möjlighet för Tanzania att bli ett medelinkomstland före år 2025, vilket är den nya regeringens målsättning.

Medier synas noga

Om det nya normala inte stöds genom lagar finns risken att allt det goda arbetet går till spillo. Exempel finns redan. I januari förbjöds veckotidningen Mawio för vad som kallades provocerande rapportering. Lite senare meddelade myndigheten för radio och tv-kanaler att sex tv-stationer och 21 radiokanaler skulle stängas i tre månader om de inte direkt betalade sina licenser. Det här har setts som ett tecken på att regeringen känner sig hotad och försöker styra kritikerna.

- Många är rädda redan nu. Medierna och journalister är mycket rädda. Det är den negativa inverkan Magufuli har haft. Om saker och ting görs utan laglig grund kommer folk att bli rädda, säger Olengurumwa och fortsätter:

- Vi har sett många få sparken på grund av presidenten, men vi vet inte om de alla verkligen har misskött sig. Vi måste ha rättvisa processer för att kunna bevisa att de verkligen är skyldiga. Folk klagar redan och säger att ledningen bara finns till för att förtrycka folket. Jag anser inte att det stämmer, men det handlar om ett hurdant tillvägagångssätt man väljer.

Ayub Rioba föreläser i medieforskning vid universitetet i Dar es Salaam i Tanzania.
Ayub Rioba följer noga med förhållandet mellan den nya presidenten och medierna. Ayub Rioba föreläser i medieforskning vid universitetet i Dar es Salaam i Tanzania. Bild: Yle/Nina Simberg ayub rioba

Sporadiskt beteende väcker oro

Ayub Rioba håller med. Många frågar sig redan om Magufulis aggressiva och till synes spontana sätt att en vecka gå åt skattemyndigheterna och nästa vecka ta itu med hamnmyndigheterna kan ge bestående resultat.

- Det Magufuli gör är att han sparkar folk eller plötsligt ber någon att komma med en färdig rapport inom en timme. Det finns något negativt med hur han och andra politiker och tjänstemän går omkring och leker poliser och ger order. En del är oresonliga, säger Rioba.