Hoppa till huvudinnehåll

Aktiestrateg: Nokias besked överraskar inte

Bild: EPA/Sebastian Kahnert lumia

På marknaden mottogs beskedet om Nokias åtstramningar med försiktig optimism. Nokias aktie steg en aning på börsen. För bank- och mäklarfirman Nordnets aktiestrateg Jukka Oksaharju kom dagens besked inte som någon överraskning.

Enligt honom överträffade behovet av personalminskningar tidigare uppskattningar.

- Men det beror också på att Nokias marknadsläge varit lite svagt under årets början, säger Oksaharju.

Analytiker bedömer nu att Nokia har en stabil grund för sin fortsatta verksamhet. Genom personalnedskärningarna finns bättre möjligheter att nå bättre konkurrenskraft och på så sätt bli marknadsledande inom nätverkstillverkningen.

- Nokia är inget krisbolag som tvingas banta för att rädda läget akut. Här handlar det i stället om ett bolag som bygger en grund för att stå sig i den globala konkurrensen, säger Jukka Oksaharju.

"Kan vara bra för Finland på längre sikt"

Under senare tid har Nokia utpekats som det bolag som ska bli det nya Nokia. Och Jukka Oksaharju vidhåller att det alltjämt verkar så, även om många arbetsplatser ryker.

- Visst kan det här vara bra för Finland i förlängningen. Vi måste komma ihåg att Nokia hör till de populäraste folkaktierna, och ur ägarperspektiv är det här ett steg framåt.

Men Oksaharju är också övertygad om att Nokia har en viktig sysselsättande roll i Finland även i framtiden.

- Just nu är marknadsläget utmanande. Men utsikterna är goda och arbetsplatserna kommer tillbaka förr eller senare, säger Jukka Oksaharju på Nordnet.