Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Avrättningarna ökar

giftinjektionsrum
giftinjektionsrum Bild: EPA/PAUL BUCK giftinjektion

Ännu för ett par år sedan gladde sig människorättsorganisationen Amnesty över trenden som visade att antalet avrättningar sjunker världen över. Men nu slår organisationen larm i sin rapport för 2015. I fjol skedde flest avrättningar på 25 år skriver Amnesty .

Organistionen har bevismaterial på 1 634 avrättningar. Antalet har ökat med hälften sedan 2014. I Iran, Pakistan och Saudiarabien har antalet verkställda dödsstraff ökat mest.

Vad händer i Kina?

Amnesty påminner om mörkertalet för Kina. Kina har högst sannolikt avrättat tusentals medborgare utan att avrättningarna finns dokumenterade. Kina har hemligstämplat all information vad gäller avrättningar, skriver Amnesty.

Organisationen tror ändå att antalet avrättningar håller på att minska i Kina - men att de fortfarane är sorgligt många, heter det i rapporten.

Toppfem-listan

Amnestys lista toppas således av Kina.

På andra plats Iran, som har börjat värma upp förhållandet till väst. Iran avrättade i fjol över 970 personer- det handlade främst om narkotikasmugglare.

På tredje plats kommer Pakistan där 320 personer avrättades och fyra är Saudiarabien med drygt 150 avrättningar år 2015.

Förenta Staterna är femma på Amnestys lista. I fjol verkställdes 28 avrättningar i USA. Det är den lägsta siffran sedan 1991, skriver Amnesty i sin rapport.

Organisationen påminner om de tusentals fångar världen över som fått en dödsdom och väntar på verkställighet.

Amnesty påtalar också stora brister i domstolarnas sätt att fälla dödsdomar och fångarnas minimala rättsskydd vid rättegångarna.

Läs också