Hoppa till huvudinnehåll

Fängslad ukrainsk pilot inledde hungerstrejk i ryskt fängelse

Piloten Nadia Savtjenko dömdes till 22 års fängelse i en rättegång som hon anser var politiskt motiverad
Piloten Nadia Savtjenko dömdes till 22 års fängelse i en rättegång som hon anser var politiskt motiverad Piloten Nadia Savtjenko dömdes till 22 års fängelse i en rättegång som hon anser var politiskt motiverad Bild: EPA/MAXIM ROMANOV nadia savtjenko,Ukraina,Ryssland

Den fängslade ukrainska helikopterpiloten Nadja Savtjenko har inlett en ny hungerstrejk i ett ryskt fämngelse i protest mot att hon dömdes till ett 22 år långt fängelsetraff.

Hennes advokat uppger att Savtjenko vägrar att äta och att dricka vatten, vilket enligt experter kunde leda till hennes död inom kort.

Savtjenko hungerstrejkade flera gånger under rättsprocessen då hon var fängslad, men hon har inte tidigare vägrat att dricka någon längre tid.

Den 34-åriga piloten dömdes förra månaden till fängelse efter en kontroversiell rättegång för mordet på två ryska journalister som dödades i en granatattack under kriget i östra Ukraina.

Savtjenko började avtjäna sitt straff på tisdag eftersom hon inte överklagade domen.

Skickas till fångläger

Det innebär sannolikt att hon kommer att skickas till ett fångläger inom tio dagar om Ukraina inte lyckas utverka en fångutväxling med Ryssland.

Ukraina har lovat att frige två tillfångatagna ryska soldater om Savtjenko tillåts återvända hem.

Savtjenko säger att hon är oskyldig och att det var frågan om en politisk rättegång.

EU, USA och Ukraina fördömde rättegången och har krävt att hon friges.