Hoppa till huvudinnehåll

Kaotiskt läge på Island - statsministern pausar

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnar Islands presidents bostad den 5 april.
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnar Islands presidents bostad den 5 april. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnar Islands presidents bostad den 5 april. Bild: EPA/BIRGIR POR HARDARSON ICELAND OUT EPA/BIRGIR POR HARDARSON ICELAND OUT Sigmundur Davíð Gunnlaugsson,Island

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tar bara en paus från arbetet, meddelar den isländska regeringen. Förvirring råder om huruvida statsministern kommer att avgå.

Statsministerns kansli berättar om det i ett pressmeddelande på engelska, som har publicerats i Islands största dagstidning Morgunblaðið.

Statsministern har föreslagit att Framstegspartiets viceordförande och Islands jordbruksminister Sigurdur Ingi Johansson tar över statsministerposten och enligt regeringens nya meddelande gäller det på obestämd tid

Igår rapporterades om att Sigurdur Ingi Johansson skulle ta över som statsminister med en gång, medan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fortsätter som ordförande för partiet. I isländska medier tolkades det som att statsministern i praktiken har meddelat om sin avgång. Igår tolkade också regeringspartnern Självständighetspartiet situationen som att statsministern redan har avgått och förvirring råder både inom regeringen och oppositionen.

Orsaken till regeringskrisen är de läckta Panama-dokumenten som visar att statsministern och hans hustru har haft kopplingar till skatteparadis. Han själv nekar till anklagelserna och har främst beklagat sitt agerande under tv-intervjun där har blev tillfrågad om hans företag Wintris.

Stora protester på Island

I pressmeddelandet heter det att Sigmundur Davíd Gunnlaugsson och hans hustru har ”lämnat detaljerade svar om statsministerns hustrus tillgångar”. Ägandet i Wintris har redovisats och skatterna har betalats på Island.

Flera tiotusentals personer har deltagit i demonstrationer på Island där man krävt statsministerns avgång.

Det finns också krav på att nyval ska ordnas på Island. Ett val i det här läget kan inleda till ett intressant resultat då Piratparitet mäter ett stöd på närmare 40 procent i flera mätningar för tillfället.