Hoppa till huvudinnehåll

Kilometervis med kabel då elektroniska studentskrivningar testas

Kilometervis med kablar inför de elektroniska studentskrivningarna i Borgå Gymnasium.
Det dras kilometervis med kablar inför de elektroniska studentskrivningarna i Borgå Gymnasium. Kilometervis med kablar inför de elektroniska studentskrivningarna i Borgå Gymnasium. Bild: Yle / Stefan Paavola Borgå gymnasium,studentskrivningar,elektroniska studentskrivningar

Från och med hösten är studentskrivningarna elektroniska - det vill säga de görs med elevernas egna datorer. Metoden testas på onsdag även i Borgå Gymnasium.

Onsdagen den 6 april är en spännande dag för gymnasierna så väl i vår region som på andra håll i Finland.

Elektroniska studentskrivningar testas så att gymnasierna vet att all teknik fungerar som den ska när de elektroniska studentskrivningarna kör i gång på allvar i höst.

De ämnen som ingår i övningen är geografi, filosofi och kort tyska.

Flera kilometer kablar

Det trådlösa nätet i skolorna är inte tillräckligt pålitligt för studentskrivningar. Därför har Borgå gymnasium byggt upp ett internt nät för 40 datorer.

Kilometervis med kablar ringlar sig mellan datorerna i festsalen. När systemet tas i bruk i höst behövs 100 datorer i Borgå Gymnasium och 200 i finska systerskolan Linnankosken lukio. Det betyder cirka 50 kilometer kablar.

Liten risk för fusk

All information som finns på elevernas egna datorer stängs ut med hjälp av ett USB-minne som delas ut före skrivningarna börjar. Bara examensnätet och de program som behövs för skrivningarna fungerar.

- Systemet har testats otroligt mycket runtom i Finland för att det ska vara så pålitligt som möjligt, berättar lärare Dick Kullberg. Eleverna är mycket vana vid systemet.

Skylt med texten "Tystnad, studentskrivningar pågår".
Det är gymnasiets tvåor som får fungera som provkaniner under testet. Skylt med texten "Tystnad, studentskrivningar pågår". Bild: Yle/Erica Vasama studentexamen,elektroniska studentskrivningar,studentskrivningar

Rektor Monica Johansson gläder sig över den papperslösa tekniken.

- Om allt fungerar är det smidigt. Framför allt behöver man inte skicka påsvis med papper i olika riktningar. Det är ganska lite man behöver skicka med posten, det förfarandet har också sina risker.

De elektroniska studentskrivningarna hjälper också dem som har dålig handstil. Det blir även möjligt att föra in bilder och tabeller i svardokumenten.

Alla elever i Borgå Gymnasiums testgrupp har en egen dator, men det finns även fem reservdatorer om något går snett.

Vad kan då gå snett?

- Man kan hitta på hur många orosmoment som helst, säger Dick Kullberg. Elavbrott, stora mängder kablar som slutar fungera… Allt är möjligt. Men de som har planerat systemen har ställt frågan hur ofta det sist och slutligen sker elavbrott – skulle det hända just nu?

Kullberg berättar att systemet inte tar upp en särskilt stor del av elkapaciteten. Det är trots allt frågan om små bärbara datorer.

- Risken är extremt liten. Allt är förstås möjligt, men det har det varit tidigare också.