Hoppa till huvudinnehåll

Köpkraften minskar med 230 euro per år

Bild: Yle/Robin Lindberg lohjantähti köpcenter

Regeringens budgetramar och konkurrenskraftsavtalet kommer att minska köpkraften med ungefär 230 euro per år för en finländare med medelinkomst. Det har Skattebetalarnas centralförbund räknat ut.

För en person som har en medellön på 3 295 euro i månaden stiger skatteprocenten från 31,1 procent till 31,5 procent, medan den totala köpkraften sjunker med 0,8 procent. Förbundet har tagit med löneutvecklingen och prisutvecklingen i sina uträkningar. Lönenivån väntas stiga mindre än priserna.

Enligt vd:n för Skattebetalarnas centralförbund, Teemu Lehtinen är resultatet av rambudgetförhandlingarna inte överraskande. Han förväntar sig att regeringen ska mildra inkomstbeskattningen i ett senare skede, efter att arbetsmarknadsuppgörelsen är klar. Lehtinen konstaterar att i det här läget behövs verkligen en uppmuntrande "skattemorot" som stöd och för att nå en uppgörelse.

- Med hjälp av det motverkar man att beskattningen för löntagarna skärps kännbart och att köpkraften försämras, säger Lehtinen.

I regeringsprogrammet finns inskrivet att skattegraden inte ska skärpas under den här regeringsperioden. När finansminister Alexander Stubb (Saml.) presenterade budgetramarna underströk han att man följer regeringsprogrammet och att skattegraden inte höjs.

Högre bränsleskatt

Då det gäller konsumtionsskatterna är ändringarna inte så stora i budgetramarna. Sötsaksskatten tas bort och det kompenserar regeringen genom att höja bränsleskatten med drygt två cent per liter på bensin och diesel. För en genomsnittlig bilförare innebär det en tilläggsutgift på 30-35 euro per år.

- Det är synd att sötsaksskatten slopas. Det bortfall i skatteintäkter som uppstår täcks genom en annan punktskatt och det är förståeligt, säger Lehtinen.