Hoppa till huvudinnehåll

Nokia säger upp - och anställer - i Frankrike

Handskakning inför fusionen mellan Nokia och Alcatel Lucent
Handskakning inför fusionen mellan Nokia och Alcatel Lucent Bild: EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL MAXPPP OUT Nokia Abp,Alcatel Lucent Société Anonyme,François Hollande,Michel Combes,Rajeev Suri,fusioner (sammanslagningar),elektronikindustri

Fusionen mellan Nokia och Alcatel-Lucent skulle inte påverka jobben i Frankrike på två år. Det löftet gav Nokia våren 2015.

Samarbetsförhandlingarna som inleds nästa vecka vid Nokia innebär att 400 jobb försvinner i Frankrike. I Finland försvinner uppskattningsvis 1 300 jobb, och i Tyskland 1 400.

Nokia har meddelat att 400 jobb försvinner i Frankrike men att bolaget samtidigt skapar 500 nya arbetstillfällen inom forskning och utveckling. Enligt Nokia sker detta i enlighet med ett löfte som bolaget gav den franska regeringen i fjol.

Nokias vd Rajeev Suri säger i ett meddelande att bolaget i samband med fusionen med Alcatel-Lucent hade som mål synergieffekter värda 900 miljoner euro, och att detta inte har förändrats.

Frankrikes president ställde krav

Då Nokia meddelade att bolaget köper Alcatel krävde Frankrikes president François Hollande att Nokia skulle garantera att de arbetstillfällen som fanns i Frankrike skulle bibehållas. Hollande sade då att han stöder fusionen om Nokia kan garantera att arbetstillfällena kvarstår.

I december lovade Nokia att inga jobb försvinner på två år i Frankrike. Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa sade att det handlade om löften som Alcatel-Lucent tidigare hade gett Frankrikes regering.

- Det var en förutsättning för förverkligandet av den här för oss oerhört viktiga affär, sade Siilasmaa då.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes