Hoppa till huvudinnehåll

Nokia skär ner - upp till 1 300 jobb i Finland i fara

Nokia
Nokia Bild: EPA/STEFAN PUCHNER Nokia

Nokia minskar sin personal som en del av sitt globala synergi- och reformprogram. Nedskärningarna är en följd av Nokias köp av franska Alcatel-Lucent.

Nedskärningarna gäller alla verksamhetsställen i Finland och upp till 1 300 personer kan tvingas gå. Ifjol hade Nokia ungefär 6 700 anställda i Finland. Globalt sysselsätter bolaget kring 104 000 personer.

Hälften av personalminskningen beräknas drabba Esbo, en fjärdedel Uleåborg respektive Tammerfors.

Enligt Nokia genomförs nedskärningarna främst inom de områden där det finns överlappande funktioner. Det handlar om exempelvis forskning och utveckling, de regionala försäljningsorganisationerna och de olika stödfunktionerna inom koncernen.

Del av affären med Alcatel-Lucent

Nokia utlovar stöd till dem som drabbas. I praktiken handlar det om hjälp att söka nytt jobb och fortsatt utbildning.

Nokia upprepar sitt tidigare mål att sänka de operativa kostnaderna med 900 miljoner euro.

- Vi förband oss till synergieffekter på 900 miljoner i samband med Alcatel-Lucent-affären, säger Nokias vd Rajeev Suri.

Enligt honom håller Nokia fast vid det här.

Nedskärningarna ska genomföras fram till år 2018.

Alcatel-Lucent
Uppsägningarna är en följd av Alcatel-Lucent-affären. Nu gör man sig bl.a. av med överlappande verksamhet. Alcatel-Lucent Bild: EPA/ Chistophe Karaba alcatel-lucent

Klarare arbetsfördelning mellan orterna

Samtidigt strävar Nokia efter att strömlinjeforma verksamheten så att de olika orterna man verkar på får klart definierade uppgifter.

Huvudkontorsverksamheten koncentreras till Esbo. Där kommer Nokia också att fokusera på utveckla mobilnäten och molntjänsterna, med speciell tonvikt på forskning kring avancerad radio- och mobilnätsteknologi.

I Uleåborg ska Nokia bland annat utveckla produkter och programvara som har med basstationer att göra. Tammerforsenheten ska koncentrera sig på att hantera nät- och molntjänster samt utveckla olika chip.

Sipilä beklagar

Statsminister Juha Sipilä (C) beklagade sig i sina första kommentarer över beskedet om nedskärningar och eventuella uppsägningar på Nokia i Finland.

Sipilä har varit i kontakt med bolagets ledning och det som nu sker är enligt Sipilä sista delen av den förändring som är på gång i samhället före tillväxten förhoppningsvis kommer igång.

- Man kan hoppas att det här beskedet är det sista i sitt slag, sa Sipilä i riksdagen.

Enligt Sipilä har man på många orter gjort mycket för att skapa nya företag, som sysselsätter. Åtgärderna måste forsätta, sa Sipilä.

"Omvälvningar ger också nya chanser"

Även justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) och näringsminister Olli Rehn (C) beklagar uppsägningarna.

De säger att man tar till åtgärder på nationell nivå genast när samarbetsförhandlingarna inleds. Åtgärderna har med nya jobb- och utbildningsmöjligheter att göra.

- Också i utmanande tider är det bra att minnas att förändringar också är chanser. Det föds alltid nya möjligheter och nya företag i omvälvningar av det här slaget, säger Rehn och Lindström.

Facket: Svagt uppsägningsskydd i Finland

Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen konstaterar i ett pressmeddelande att Nokias besked idag igen visar hur dåligt uppsägningsskydd vi har i Finland jämfört med övriga Europa.

- Ingenting kommer att ändra så slänge som politikerna står viljelösa och handfallna. Det blir intressant att se hur uppsägningarna verkställs i andra länder som drabbades, speciellt i Frankrike, säger Malinen.

Huvudförtroendemannen vid Nokias enhet i Tammerfors, Jari Nummikoski, har också svårt att förstå de stora uppsägningarna.

- Siffrorna som har presenterats är obegripliga. Om det stämmer att en fjärdedel av de som drabbas finns här i Tammerfors, så är det direkt mördande. Obegripliga siffror, konstaterar Nummikoski till Yle.