Hoppa till huvudinnehåll

Ny statsminister och nyval på Island efter Panamaskandalen

Protester utanför Alltinget i Reykjavik.
Över 20 000 islänningar krävde statsministerns avgång i tisdags. Protester utanför Alltinget i Reykjavik. Bild: EPA/BIRGIR POR HARDARSON Island,Alltinget,Panamadokumenten

Islands nya statsminister blir det hårt ansatta Framstegspartiets viceordförande Sigurður Ingi Jóhannsson, uppgav partikällor på onsdagskvällen.

De båda regeringspartierna Framstegspartiet och Självständighetspartiet meddelade tidigare på onsdagen att de enats om att koalitionen fortsätter regera tills vidare.

Sigurður Ingi Jóhannsson.
Sigurður Ingi Jóhannsson. Sigurður Ingi Jóhannsson. Bild: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON Sigurður Ingi Jóhannsson,Island

Den avgående statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är ordförande för Framstegspartiet och det var på kvällen oklart om han skulle fortsätta som ordförande och i parlamentet.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tvingades avgå efter att ha utpekats i de så kallade Panamadokumenten som en av de politiker som sysslat med dubiösa finansiella transaktioner.

Regeringspartierna och oppositionen har enats om att det ska hållas nyval i höst. Ordinarie alltingsval skulle hållas på våren.

Framstegspartiet under Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har fått ta mycket stryk i opinionsmätningarna.

Enligt den senaste opinionsmätningen som gjordes i måndags och tisdags har det isländska protestpartiet Piratpartiet ett väljarstöd på hela 43 procent.

Partiet fick 5,1 procent av rösterna i parlamentsvalet 2013 och kom in i Alltinget som nytt parti.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i Alltinget.
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i Alltinget. Bild: EPA/BIRGIR POR HARDARSON Sigmundur Davíð Gunnlaugsson,Island,Panamadokumenten

Framstegspartiets stöd har samtidigt rasat från 24 procent i parlamentsvalet till 7,9 procent nu, medan det andra regeringspartiet Självständighetspartiet under Bjarni Benediktsson har fått se sitt stöd sjunka från 27 till 21 procent.

Hundratals islänningar demonstrerade utanför parlamentsbyggnaden på onsdagen och skramlade med grytlock i väntan på besked om regeringsläget.

Protesterna har pågått varje kväll tre dagar i rad. I tisdags mötte 22 000 islänningar upp.

Protester utanför Alltinget i Reykjavik.
Protester utanför Alltinget i Reykjavik. Bild: EPA/BIRGIR POR HARDARSON Island,Alltinget

Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos bedömer att valrörelsen inför höstens nyval kan bli mycket intressant. Just nu är stödet för Piratpartiet högt, men man vet inte om det håller i sig.

- Det är helt klart att Piratpartiet är det parti som samlar många missnöjdas röster på Island. Det har fått lite av en roll som ett populistiskt parti och det kommer utifrån, inte inifrån det politiska etablissemanget, säger Lindroos.

Hon konstaterar att Piratpartiet har fångat upp missnöjet både mot de äldre partierna inom oppositionen och regeringen och mot korruption och osunda fenomen inom näringslivet. Det sistnämnda blev extra tydligt under den isländska bankkraschen. Den mest intressanta frågan är om Piratpartiet blir så stort att det kommer att vara regeringsbildande efter nästa val, säger Ingemo Lindroos.