Hoppa till huvudinnehåll

Ointresserade holländare folkomröstar – resultatet kan betyda mycket för Ukraina

Nej-sidan i den nederländska kampanjen mot EU:s associationsavtal med EU ordnar torgmöte i Haag.
Nej-sidan i den nederländska kampanjen mot EU:s associationsavtal med EU ordnar torgmöte i Haag. Bild: Yle/Daniel Olin Nederländerna,folkomröstningar,associationsavtal,Ukraina

Holländarna röstar i dag om EU:s samarbetsavtal med Ukraina. Ett nej i den rådgivande folkomröstningen kan försvåra EU:s planerade samarbete med Ukraina. Valdeltagandet väntas bli väldigt lågt.

EU:s avtal med Ukraina har delvis redan trätt i kraft och är på många sätt historiskt. Avtalet förkastades av den gamla regimen i Ukraina och det här ledde till revolten på Majdan i Kiev.

Det är främst EU-kritik som ligger bakom dagens folkomröstning som är ett resultat av ett medborgarinitiativ. Ett nej i den rådgivande folkomröstningen kan ses som kritik mot både den nederländska regeringen och EU.

Speciell folkomröstning

Det är andra gången på 200 år som det ordnas en rådgivande folkomröstning i Nederländerna.

År 2005 fick holländarna ta ställning till EU:s nya grundlag. Nu är det frågan om en ur EU:s synvinkel sett betydligt mindre viktig fråga. Men resultatet kan ändå ha stor betydelse för EU:s planerade samarbete med Ukraina.

Holländarna verkar ändå totalt ointresserade av Ukraina och omröstningen. EU:s samarbetsavtal med Ukraina känns både avlägset och svårbegripligt.

- Jag tvekar fortfarande. Jag kanske inte röstar alls eftersom jag inte vet tillräckligt om frågan, säger Colina i centrum av Haag.

EU:s avtal med Ukraina är nonsens!

Initiativtagarna till folkomröstningen anser däremot att det här är en väldigt viktig fråga. En av dem är Jan Roos.

- Ukraina är det mest korrupta landet i Europa och vi har ett associationsavtal med dem, det är helt otroligt! Det här avtalet har lett till ett inbördeskrig i Ukraina. Avtalet är nonsens!

Jan Roos är frontfigur för den nederländska nej-rörelsen i folkomröstningen om EU:s associationsavtal med Ukraina.
Jan Roos är frontfigur för den nederländska nej-rörelsen i folkomröstningen om EU:s associationsavtal med Ukraina. Bild: Yle/Daniel Olin Jan Roos,Nederländerna,folkomröstningar,associationsavtal,Ukraina,Europeiska unionen

Roos är en av Nej-sidans frontfigurer. Han är också en av initiativtagarna till den medborgarrörelse som samlade ihop tillräckligt med underskrifter för driva fram en folkomröstning. Han förstår inte varför EU vill ha ett handelsavtal med Ukraina.

- Inte har vi holländare någon handel med Ukraina. Det är fattigt land. Inte har de råd att köpa våra tulpaner eller ostar, slår han fast.

Lågt valdeltagande

Nej-kampanjen har parkerat sin buss utanför det nederländska parlamentet i Haag. Men inte ens de varma våfflorna lockar – på torget finns det fler journalister än väljare.

- Det här är en vikigt folkomröstning och vi vet inte om 30 procent av de röstberättigade dyker upp. Det här är ett problem för demokratin.

För att resultatet ska vara giltigt krävs det ett valdeltagande på över 30 procent. Enligt de senaste opinionsmätningarna ser ändå valdeltagandet ut att bli högre än 30 procent och nejsidan verkar ta hem segern.

En nejseger kan få stora följder

Men många av de som går till valurnorna på onsdagen bryr sig inte om Ukraina. Istället är det en röst för eller emot EU och den nederländska regeringen som folk avger. Det säger professorn i EU-rätt Wim Voermans vid universitetet i Leiden.

- Regeringen kan säga tack för resultatet, men det här var en rådgivande folkomröstningen som inte binder oss. Men det skulle det innebära ett politiskt självmord för den sittande regeringen. Vi har ett parlamentsval på kommande i början av nästa år och regeringens popularitet dalar, säger Voermans.

Om EU:s nuvarande ordförandeland Nederländerna som enda EU-land säger nej till avtalet leder det till en besvärlig situation. Avtalet skulle inte träda i kraft i sin helhet. Men de delar av avtalet som redan godkänts skulle fortfarande vara i kraft.

- Det skulle skapa en politisk limbo och det svårt säga vad EU då kan hitta på. Visst vore det märkligt om en liten grupp holländska väljare stoppar ett avtal som alla andra EU-länder redan godkänt, säger professor Voermans.

Han tror ändå att regeringen tillsammans med EU-ledarna i Bryssel lyckas nå en lösning för att EU ska kunna gå vidare med sitt planerade samarbete med Ukraina. Möjligen skulle det kräva vissa mindre förändringar i avtalstexten.

Det tror också många väljare och låter därför bli att rösta.

- Jag tänker inte rösta eftersom resultatet inte spelar någon roll. Inte kan vi stoppa EU:s planerade samarbete med Ukraina, säger Sjef, en medelåldersman i Haag.

Folkomröstningen väcker intresse i Kiev och Moskva

Om intresset för folkomröstningen är lågt i Nederländerna är det större bland beslutsfattarna i Kiev och Moskva.

Jan Roos från Nejsidan säger att han vill stoppa EU:s utvidgning österut.

- Det här avtalet är bara ett första steg, EU har som långsiktigt mål att få med Ukraina i unionen och det motsätter vi oss.

Men klart är att en nej-seger skulle försvåra EU:s samarbete med Ukraina och få den ryska champagnen att flöda i Moskva. Något som också Jan Roos är medveten om.

- Folk kallar mig en Putin-anhängare och säger att jag fått pengar av Kreml.

Har du fått pengar därifrån?

- Absolut inte. Det är struntprat! Det här handlar om EU och Ukraina, inte Ryssland, slår han fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes