Hoppa till huvudinnehåll

Rysare för HIFK – katastrofstarten avgjorde

Janne Kolehmainen jublar efter JYP:s tredje mål för kvällen.
Janne Kolehmainen jublar efter JYP:s tredje mål för kvällen. Janne Kolehmainen jublar efter JYP:s tredje mål för kvällen. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press JYP

I måndags spelade HIFK ut JYP fullständigt i Helsingfors. I semifinalseriens fjärde möte inleddes matchen med ombytta roller – och den katastrofstarten fällde HIFK.

Efter en magisk insats i Ishallen tog HIFK ledningen i semifinalserien mot JYP i måndags. HIFK vann med hela 7–1 på hemmaplan.

På onsdagskvällen var det dags för seriens fjärde möte och HIFK kom till Jyväskylä med 2–1 i matcher och en massa självförtroende i truppen.

Den positiva känslan försvann omgående. JYP tryckte plattan i mattan och körde över gästerna fullständigt. Inte ens tre minuter var avklarade förrän det stod osannolika 3–0 på tavlan.

Två utvisningar

Arttu Luttinen och Corey Elkins tog varsin utvisning inom loppet av de första 67 sekunderna, vilket gav JYP chansen i powerplay. Det utnyttjade hemmalaget.

Valtteri Kemiläinen prickade in 1–0 och Jani Tuppurainen var först på en målvaktsretur och satte 2–0. JYP:s drömstart fullbordades genom Janne Kolehmainens handledsskott till 3–0.

Då stod matchuret på 2.52. Det tog JYP 1.26 att göra de tre målen.

Viktig reducering

I slutet av den första perioden fick HIFK ändå in en viktig reducering. Mikko Luoma tog en utvisning och HIFK fick testa på spel i powerplay för första gången i dusten.

Med tio sekunder kvar till första pausen krutade backen Yohann Auvitu in den viktiga reduceringen till 3–1.

Det sena målet fick fart på HIFK. I den andra perioden tog bortalaget över taktpinnen och började skapa tryck i anfallszon.

Med en dryg minut till andra pausen gjorde HIFK ett nytt, sent och viktigt reduceringsmål. Formstarke Roope Hintz åkte skridsko som det var det sista han gjorde, rusade förbi JYP-försvaret och kunde servera Mika Partanen framför mål. Borgåkillen skickade in 3–2 och ännu mer hopp i HIFK-lägret inför den sista perioden.

Panik i JYP

Den tredje perioden inleddes på samma sätt som den andra slutade. Efter den magnifika starten tappade JYP konceptet och paniken spred sig i hemmalaget.

Kolehmainen tog en tvåminutare och det gav HIFK chansen att kvittera med en man mer. Trots en rad lägen att sätta pucken bakom Tuomas Tarkki lyckades inte HIFK få in kvitteringen.

Efter den första anstormningen jämnade JYP ut spelet och minuterna rann i väg. Med målvakten Ville Husso i båset jagade HIFK frenetiskt. Chanserna haglade och Tarkki tvingades ta till både tur och skicklighet för att hålla undan.

Semifinalserien fortsätter på fredag i Helsingfors.

Resultat:
JYP–HIFK 3–2 (3–1, 0–1, 0–0)
Mål: Valtteri Kemiläinen 1–0, Jani Tuppurainen 2–0, Janne Kolehmainen 3–0, Yohann Auvitu 3–1, Mika Partanen 3–2.
2–2 i matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport