Hoppa till huvudinnehåll

Sexualupplysningsserien "Sex på kartan"

animation med två personer
Den animerade sexualupplysningsserien "Sex på kartan". animation med två personer sex på kartan: förälskad

Sex på kartan är en animerad sexualupplysningsserie på sju avsnitt. I serien bekantar vi oss närmare med människans anatomi och begrepp som förälskelse, sex, onani och preventivmedel. Serien lämpar sig för högstadiet och uppåt.

Vad räknas som sex?

I det här avsnittet går vi igenom vad egentligen räknas som sex och ritar upp en sexkarta. Det finns en massa olika namn för sex. Är hångla att ha sex, eller kramas? Vi bekantar oss dessutom med de olika sexuella läggningarna och vad de egentligen betyder.

Den här gången handlar det om könen. Könsorganen ser olika ut från person till person. Man kan säga att de är lika personliga till utseendet som våra ansikten. I detta avsnitt går vi igenom hur människans könsorgan är uppbyggda och vad som sker med dem då vi blir sexuellt upphetsade. Vi får veta vad utlösning och orgasm egentligen är. Sist men inte minst lär vi oss om mens och menscykeln.

Nu ska det handla om förälskelse. Man kan inte rå för vem man blir förälskad i, och ibland kan man bli kär i sin kompis. Hur ska man gå till väga då?

Tänk om man fick kyssar till läxa? Det här avsnittet handlar om att kyssas.

I det här avsnittet får vi veta mera om onani. Det finns en massa olika namn för onani och svaren på frågorna hur, när och var är helt olika från person till person. Viktigast är att onani är helt normalt och oskadligt. Men räknas onani som sex?

Kärlek är inget skydd. Kondomen är det vanligaste preventivmedlet och det enda som skyddar mot könssjukdomar. Det finns många frågor kring användning av kondom, och en del av dem besvaras i detta avsnitt. Förutom kondom och andra preventivmedel finns ett akut p-piller som förhindrar graviditet efter oskyddat samlag.

Slidkransen är samma sak som mödomshinnan. Men vad är det för något egentligen? Och blöder alla tjejer vid sitt första samlag? Det ska vi få svar på i det här avsnittet.

Grundskola, åk 3-6