Hoppa till huvudinnehåll

Staten finansierar en tredjedel av Spårjokern - kan vara färdig 2021

Raide-Jokerin havainnekuva Oulunkylän Käskynhaltijantieltä. Kuva: WSP
Raide-Jokerin havainnekuva Oulunkylän Käskynhaltijantieltä. Kuva: WSP Bild: WSP spårjokern

Snabbspårvägen Spårjokern får pengar av staten. Enligt Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri (De gröna) innebär det här att snabbspårvägen nu ska byggas.

Regeringen godkände finansieringen av Spårjokern i förhandlingarna om budgetramen i tisdags.

- Det betyder att Spårjokern nu förverkligas, men det var väntat eftersom staten premliminärt redan hade lovat det. Och vi har redan inlett förberedningarna, säger Sauri.

Snabbspårvägen från Östra centrum i Helsingfors till Kägeludden i Esbo får 84 miljoner euro av staten. Det är ungefär en tredjedel av kostnaderna.

"Ytterst sannolikt att städerna hittar pengarna"

Beslutet om spårjokern ska ännu klubbas igenom i Helsingfors och Esbo fullmäktige före sommaren, men enligt Sauri har regeringens beslut stor inverkan på städernas beslut.

- Det är ytterst sannolikt att pengarna hittas, säger han.

Esbo stad vill veta hur lönsam spårvägen blir

I Esbo är stadsdirektör Jukka Mäkelä mera försiktig med att uttala sig.

- Det är upp till stadsfullmäktige att fatta beslutet. Det handlar om en stor investering för Esbos del och staden vill ännu utreda hur lönsam spårvägen skulle bli.

Han säger att de bland annat vill vara säkra på att man kan bygga tillräckligt mycket bostäder längs spårvägen. I Esbo råder ändå enighet om att snabbspårvägen behövs för att öka områdets konkurrenskraft.

Kan bli färdig redan 2021

Spårjokern ska börja byggas under den här regeringsperioden och vara färdig före 2025.

Ville Lehmuskoski, verkställande direktör för Helsingfors stads trafikverk, HST, säger till Yle Helsinki att snabbspårvägen med den här tidtabellen skulle kunna tas i bruk redan 2021.

Minister Berner: Stöder bostadsbyggandet

Tanken är att Spårjokern ska förbättra tvärtrafikförbindelserna i regionen. Snabbspårvägen ska ersätta den liviligt trafikerade busslinjen 550.

Enligt kommunikationsminister Anne Berner från Centern kommer Spårjokern också att ha en positiv effekt på bostadsbyggandet i Helsingforsregionen.

- Alltid när man lägger spår på marken så vågar folk bygga omkring dem och investera, säger Berner.

De kommande detaljplanerna för områdena längs Spårjokern skulle möjliggöra bostäder för över 6 000 personer i Helsingfors och över 4 000 personer i Esbo de närmaste åren.

Artikeln uppdaterades kl.10.48 med kommentarer av Ville Lehmuskoski från HST och Jukka Mäkelä, Esbo stadsdirektör.

Läs också