Hoppa till huvudinnehåll

Tuppen gol för Rundradions lyssnare

Tupp som gal i Rundradion, Yle 1930
Tupp som gal i Rundradion, Yle 1930 Bild: Yle bildtjänst tuppar,rundradioverksamhet,Yle,1930

Kuckeli-ku, klockan är sju! Från 1930 till 1963 hördes i Rundradion varje morgon en pigg tupp. Genom åren har många tuppar galt i studion.

Den första tuppen lär ha hörts 1937, "sorgsen tupp från Tavastby" står det på den förstörda lackskivan. När lackskivorna slets ut fick man banda in nya. Ovan hör vi en tupp från den 30 april 1939. På skivan hörs även granntuppar och hönors tysta skrockande, som inte blir ett idogt kacklande.

En lackskiva med tuppens läte, 1949
En lackskiva med tuppens läte från 17.3 1949 En lackskiva med tuppens läte, 1949 Bild: Yle/Ville Matilainen Lackskiva,tuppläte,rundradioverksamhet,Yle,historia,1949

När tuppljud skulle bandas in kunde tuppen leva rövare i radions faciliteter på Fabiansgatan 15. I studion fanns både frön och vatten, möbler och flygel måste skyddas med papper.

Radiogreven och anmälaren Carl-Erik Creutz har berättat att man till jul brukade äta upp tuppen, eller lotta ut den bland personalen.

Ovan hör vi en tupp från 1950. Tuppens glada morgonläte hördes för sista gången den 28 september 1963. Efter det pensionerades tuppen.

På 1990-talet gjorde morgontuppen comeback. Men då var det bara en inspelad tupp, inte en som huserade i Yles byggnad. Tuppen gol för sista gången på nyårsaftonen 2000.

Då den svenska rundradiokanalen genomgick en kanalreform 1997 ville redaktörerna för radio X3M göra upp med gammaldags radio. I jinglen avbröts tuppens galande av ett skott.

Text: Ville Matilainen/Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.