Hoppa till huvudinnehåll

Västnylänningar belönas för digital matematikbok

Sebastian Laxell och William Barman
Lärarna Sebastian Laxell och William Barman märkte under lektioner att elever kunde ha nytta av digitala läromedel. Sebastian Laxell och William Barman Bild: yle/Christoffer Westerlund hangö högstadium,karis svenska högstadium,lärarpris,sebastian laxell,västnyland,västra nyland,william barman

Svenska tekniska vetenskapsakademien delar ut årets lärarpris till två västnylänningar. Pristagarna är William Barman vid Hangö högstadium och Sebastian Laxell vid Karis svenska högstadium.

De har tillsammans skapat en digital matematikbok för årskurserna sju till nio. Sebastian Laxell betonar att det bara är materialet som är digitalt.

- Många funderar över vad digitaliseringen innebär. Eleverna får materialet via matematik.fi, men räknar ändå helt klassiskt med papper och penna i sina häften.

Eleverna har möjlighet att repetera

Fördelen med ett digitalt material är att eleverna smidigt kan repetera genom att leta reda på uppgifter från olika årskurser och fördjupa sig i extra material om de vill, berättar Laxell och Barman. Dessutom finns det i systemet fullständiga lösningar som gör att eleverna i egen takt kan kontrollera sina svar.

Över 300 skolor har hittills registrerat sig på matematik.fi, men många använder tillsvidare den digitala matematikboken som ett komplement till de vanliga läromedlen. Hittills har 15 skolor matematik.fi som sitt enda läromedel.

Lärarpris i 17 år

Prissumman är totalt 6 000 eruo. De båda pristagarna får 2 000 euro och skolorna får 1 000 euro var.

Svenska tekniska vetenskapsakademien har delat ut årets lärarpris till duktiga lärare i naturvetenskap och matematik sedan år 1999.

 • Aleksej Navalnyj i domstol i Moskva 27.3.2017

  Navalnyj inför rätta medan Kreml anklagar oppositionen för provokation

  Trotsig Navalnyj anser att rätten borde ta itu med Medvedev.

  Kreml anklagar oppositionen för att ha provocerat till våld under söndagens antikorruptionsdemonstrationer. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ställdes inför domstol, men han anser att den ryska ledningen borde stå där istället.

 • Mari Laukkanen hemma i köket i Eno

  Ord från hjärtat - Mari Laukkanen och Kristas varma stöd

  Kristas ord bar Mari mot toppen.

  "Gå in sådan som du var på junior-VM i tiden. Lika stark, lika dig själv!" Krista Pärmäkoskis ord under skidskytte-VM kom att ha en väldigt stor betydelse för att Mari Laukkanens vinter 2017 kom att bli så lyckad till slut. Krista skrev till Mari efter den misslyckade VM-starten i Hochfilzen, inför fjärdeplatsen i distanstävlingen.

 • Väggur sätts upp på väggen

  Över femtiotusen vill slopa sommartiden

  Medborgarinitiativet nu till riksdagen.

  Gränsen för att initiativet skall behandlas i riksdagen går vid 50 000 och den gränsen överskreds på måndag morgon.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland