Hoppa till huvudinnehåll

Barnen i Vasa äter lite socker

Pojke med chokladstång.
Pojke med chokladstång. Pojke med chokladstång. Bild: Yle/Rolf Granqvist fazer

Efter en förbättring av matvanor som gjordes inom dagvården i Vasa år 2010 har övervikten bland förstaklassare minskat. Mängden socker har minskat och inget godis bjuds mera.

Förbättringen av matvanor i dagvården har gett goda resultat, övervikten bland förstaklassister i Vasa har minskat. År 2011 hade 13 procent av årskullen övervikt medan endast 9 procent hade övervikt år 2015.

I dagvården, som består av daghemmen, familjedagvården och de öppna daghemmen, serveras mat som följer näringsrekommendationerna. Livsmedel som innehåller mycket socker undviks och man fäster uppmärksamhet vid fetternas kvalitet.

- Vid mellanmål serveras inte längre chokladpudding eller kakao och inget socker tillsätts på morgongröten längre. Färska grönsaker, frukter och bär serveras nästan alltid vid mellanmål och huvudmåltider. Maten har låg salthalt och vi äter fisk varje vecka, säger Tarja Paikkala, koordinator för hälsofrämjandet, i ett pressmeddelande.

Det är inte totalt stopp för sylter och krämer men sockermängden kontolleras noga. Yoghurten är antingen naturell eller så har den en låg fett- och sockerhalt.

Saft endast vid fest

Inom dagvården serveras inget godis och saft får man endast vid särskilda tillfällen.

- Barnen saknar inte godisservering utan är nöjda med ett födelsedagskort samt sång och lek, säger daghemsföreståndaren Mia Jokipii från daghemmet Lill Kasern.

Fortfarande serveras små munkar vid första maj och till jul får barnen pepparkakor.

- Verksamhetsmodellen som använts i Vasa är efterfrågad även på andra håll i Finland, säger Paikkala.

Mindre socker och mera motion

Förbättring av matvanor är en del av en större plan vars avsikt är att främja ett hälsosamt levnadssätt inom småbarnspedagogiken. Förutom näring hör även motion till helheten.

Stadens tandvård, matservice och enheten för hälsofrämjande har samarbetat med dagvården.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten