Hoppa till huvudinnehåll

Esbo stadsledning skjuter upp sin Brysselresa på grund av terrordåden

Stadsdirektör Jukka Mäkelä säger att resan till Bryssel är en studieresa. Arkivbild. Bild: Timo Laitila/Artruukki jukka mäkelä

Stadsdirektör Jukka Mäkelä berättar att man hört säkerhetsmyndigheter och därför valt att flytta fram resan.

Ledningen för Esbo stad har flyttat fram sin planerade Brysselresa på grund av terrordåden som skakade Europa i mars.

Efter terrordåden bad jag om en säkerhetsutlåtande av resan.― Jukka Mäkelä

Den resa som förtroende- och tjänstemannaledningen planerat ser nu ut att infalla först på hösten.

Esbo stadsdirektör Jukka Mäkela berättar att beslutet att flytta resan kom efter att man hört säkerhetsmyndigheter i frågan.

- Efter terrordåden bad jag om en säkerhetsutlåtande av resan. I utlåtandet hade man tagit i beaktande olika ministeriers information och kommit fram till att om det inte är absolut nödvändigt att resa till Bryssel just nu, bör man undvika det. Från stadsstyrelsens sida är schemat inte kritiskt, så vi tycker att det är vettigast att skjuta fram resan, säger Mäkelä.

Resebeslut precis innan dåden

Stadsstyrelsen beslöt i mars om en studieresa till Bryssel. Dagen efter beslutet skedde två bombdåd i Bryssel, på flygplatsen och på en metrostation.

Det är en studieresa.― Jukka Mäkelä

Stadsstyrelsen beslutar om ett nytt datum för sin resa den 18 april. Med på resan åker stadsstyrelsens ordinarie medlemmar, fullmäktigepresidiet och den högsta tjänstemannaledningen.

- Resan är kopplad till det faktum att tätorternas betydelse höjs i EU-politiken. Vi vill gå igenom saker på plats och ställe, och höra hur EU tänker påverka stadsutvecklingen. Det är en studieresa, berättar Mäkelä.

Text: Matti Konttinen
Yle Helsinki

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen