Hoppa till huvudinnehåll

Finlands enda järporre nu på Österbottens museum

En ovanlig järporre flankerad av en järpe och en orre, samtliga hanfåglar.
En ovanlig järporre flankerad av en järpe och en orre, samtliga hanfåglar. En ovanlig järporre flankerad av en järpe och en orre, samtliga hanfåglar. Bild: Yle/Jukka Tyni järpe,järporre,orre

Du kanske har sett en järpe och en orre, men har du någonsin sett en järporre? Österbottens museum har nu Finlands enda järporre i sin samling.

Fågeln ägdes tidigare av Henrik Stén men han ville att fler skulle ha en möjlighet att se denna udda fågel. Nu finns den på Österbottens museum.

- Det fanns nog intresse på annat håll också men jag ville att den skulle hållas här, säger Stén.

Henrik Stén och hans järporre som nu finns i Österbottens museums samlingar
Järporren och Henrik Stén Henrik Stén och hans järporre som nu finns i Österbottens museums samlingar Bild: Yle/Jukka Tyni henrik stén

På hösten 1967 landade fågeln för sista gången av egen kraft på en gård i Köklot. Gårdsägaren såg en chans att få något i grytan, men märkte efter skottet att fågeln såg ovanlig ut. Han sålde den till Henriks pappa Gunnar för tio hagelpatroner. Gunnar lät sedan stoppa upp fågeln och den fick genast en hel del uppmärksamhet i lokalpressen.

Järporrar är mycket ovanliga. I Sverige finns ett exemplar, i Norge tre stycken på Naturhistoriska museet i Oslo. Järporren finns också illustrerad i bröderna von Wrights verk ”Svenska fåglar”.

Järporrehanen är stor som en orre, färgerna och markeringarna på bröst och haka påminner om järpens, den har röda markeringar ovanför ögonen och stjärtfjädrarna påminner till en del om orrens men har inte den typiska böjda formen.

Stjärtfjädrarna på en järporre och en järpe, bägge hanfåglar.
Stjärtfjädrarna på järporre och järpe Stjärtfjädrarna på en järporre och en järpe, bägge hanfåglar. Bild: Yle/Jukka Tyni järporre,järpe,fåglar,uppstoppning av djur

Andra förekommande korsningar är bland annat rackelhanen (tjäder och orre) samt riptjäder.

Den för Finland unika järporren kommer nu att visas på paradplats i två månaders tid på Österbottens museum och därefter ingår den i museets naturhistoriska samling. Den flankeras av en järphane och en orrhane, så att man lättare skall kunna jämföra fåglarna.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

  • Harsyran är vintergrön

    De syrliga bladen kan ätas året runt.

    Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur