Hoppa till huvudinnehåll

Försäkringsbolag vill inte betala för Lindholms sänkta ryssja

Push up-fiskhus
Mikael Lindholms skadade ryssja. Push up-fiskhus Bild: Mikael Lindholm fiskhus

En segelbåt sänktes i höstas ovanpå fiskaren Mikael Lindholms ryssja i Lovisa skärgård. Han verkar inte se skymten av någon ersättning under de närmaste åren, om någonsin.

Yrkesfiskare Mikael Lindholm i Söderby håller på att reparera sin laxryssja. Den försvann i september utanför Boistö, senare visade det sig att någon hade sänkt segelbåten på stället. Segelbåten drog ner ryssjan till tjugo meters djup.

segelbåt bärgas
Den sänkta segelbåten bärgas. segelbåt bärgas Bild: Mikael Lindholm boistö

I början av oktober bärgades ryssjan och segelbåten. Det är den skadade ramen och näten som Lindholm nu försöker få i skick inför laxsäsongen.

- Det blir en snabb reparation, så att jag kan ta den i användning till sommaren, säger Lindholm.

Försäkringsbolaget som segelbåten är försäkrad i har tagit beslutet att inte betala för skadorna som ryssjan fick.

- De vill vänta och se vilken domen blir. Jag har varit i kontakt med polisen som ännu har utredningen på hälften.

Enligt Lindholm hoppas polisen få fallet till åklagaren under vårens lopp, men enligt deras erfarenhet kommer det att ta två-tre år innan fallet är behandlat färdigt.

segelbåt bärgas
Segelbåtens mast sticker upp ur vattnet. segelbåt bärgas Bild: Mikael Lindholm bärgning av ryssja

Polisen har en misstänkt i fallet med den sänkta segelbåten. Lindholm tror att försäkringsbolaget bestämt att vänta eftersom bolaget hoppas att den skyldige ska dömas att betala för Lindholms skador.

Även om fiskare Lindholm får ryssjan i havet till sommaren så är det inte sagt att den håller. Han misstänker att aluminiumramen tagit så pass mycket skada att den inte kommer att hålla om det blir större stormar.