Hoppa till huvudinnehåll

Många vill studera i Åbo

En skylt vid universitetet.
Åbo universitet fortsatt populärt bland blivande studenter. En skylt vid universitetet. Bild: Yle/Philip Stenkula turku

I vårens gemensamma ansökan till högskolor som avslutades på onsdagen fanns cirka 152 000 sökande. Åbo universitet hade totalt 17264 sökande, varav 8926 var förstahandssökande. Åbo Akademi kom upp i 2619 sökande, varav 1493 var förstahandssökande.

I universiteten är fortfarande bland annat medicinska, teater-, dans- och musikbranschen de mest populära.

Nästan 54 procent av de sökande sökte i första hand till en yrkeshögskola. Åbo yrkeshögskola hade 14077 sökande, varav 6492 var förstahandssökande. Satakunta yrkeshögskola hade i sin tur 6152 sökande, varav 2511 var förstahandssökande.

Yrkeshögskolan Novia lockade totalt 2443 sökande, varav 1444 var förstahandssökande. Gällande Novia i Åbo är företagsekonomi och socionom populära och därtill har högre YH-utbildning dragit bättre än tidigare år.

De mest populära branscherna i yrkeshögskolorna är social-, hälso- och idrottsområdet samt området för teknik och kommunikation.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland