Hoppa till huvudinnehåll

Nästan 300 har sökt till klasslärarutbildningen i Helsingfors

helsingfors universitets huvudbyggnad
helsingfors universitets huvudbyggnad Bild: Yle/ Catariina Salo Helsingfors universitet

Den nya klasslärarlinjen på svenska vid Helsingfors universitet har lockat 282 sökande. Efter urvalsprov antas 40 av dem.

Vi har haft höga förväntningar, men det här är nog i övre kanten av vad vi hade vågat hoppas på.― Fritjof Sahlström, vice prefekt

Den svenska klasslärarutbildningen börjar i Helsingfors i augusti med 40 nybörjarplatser.

Ansökningstiden gick ut i går och visar att 282 personer är intresserade.

På beteendevetenskapliga fakulteten ser man siffran som stark.

- Vi har haft höga förväntningar, men det här är nog i övre kanten av vad vi hade vågat hoppas på, säger vice prefekt Fritjof Sahlström.

Inte ätit av de andra svenska pedagogiklinjerna vid HU

En del av de sökande har troligen sökt också till andra utbildningar, så det är inte sagt att alla 282 dyker upp på urvalsprovet i maj. Fakulteten har inte ännu koll på den eventuella överlappningen mellan ansökningar till klasslärarutbildningen och de andra svenskspråkiga linjerna inom pedagogik. Men också de hade bra med ansökningar.

- Det ser inte ut som om vi ätit av våra egna ansökningar, det är nya människor som sökt, säger Sahlström.

105 personer sökte till barnträdgårdslärarutbildningen som har 15 platser att erbjuda, och 60 sökte till allmän pedagogik som har 14 platser. Det är ungefär lika mycket sökande som tidigare år.

80 personer kallas till lämplighetstest

Det första urvalsprovet för klasslärarutbildningen ordnas den 2.5 och sedan kallas 80 personer till lämplighetstest.

- Man ska vara pedagogiskt intresserad och motiverad, man ska ha en vilja till och ett intresse för att arbeta med barn och unga och ge dem så goda möjligheter som möjligt att lära sig och komma vidare i livet, och man ska ha tillräckligt goda språkkunskaper förstås, säger Sahström om de sökande.

Det önskvärda är ju att den stora uppmärksamheten kring den här frågan skulle ha lett till ett växande intresse för klasslärarutbildning överlag.― Fritjof Sahlström

Han ser med intresse fram emot att se den geografiska fördelningen bland de sökande. Sahlström hoppas att också Åbo Akademis klasslärarutbildning har bra med sökande.

- Det önskvärda är ju att den stora uppmärksamheten kring den här frågan skulle ha lett till ett växande intresse för klasslärarutbildning överlag.

Rättelse 8.4.2016: Pedagogiska fakulteten ändrades till beteendevetenskapliga fakulteten.

Läs mera:

Lärarutbildningen anställer trots uppsägningar - tack vare miljondonationer

Samtidigt som Helsingfors universitet minskar personalen med nästan tusen söker den nya klasslärarutbildningen två lektorer för nyanställning. Det här är möjligt tack vare finlandssvenska fonder.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen