Hoppa till huvudinnehåll

Ny pendlarbiljett för Västnyland utreds

Två IC-tåg på Karis järnvägsstation.
Pendlarbiljetten gäller både i riktning mot Helsingfors och mot Åbo. Två IC-tåg på Karis järnvägsstation. Bild: Yle/Petra Thilman ic-tåg

VR har sagt upp avtalet om pendlarbiljett med de västnyländska kommunerna från och med 1 juni. Nu utreds en ny modell som också skulle vara smidigare för pendlarna att köpa, säger Tapio Heinonen som är persontrafiklogistiker i Västnyland.

De västnylänningar som pendlar med tåg har kunnat köpa en 30 dagars biljett till ett 10 procent billigare pris. Det är kommunerna Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå som har stått för rabatten.

VR har nu stängt biljettförsäljningen på flera platser och det innebär till exempel att den som pendlar i riktning mot Helsingfors bara har kunnat köpa pendlarbiljetten i Helsingfors centrum.

Nu försöker VR och persontrafiklogistiker Tapio Heinonen tillsammans komma på en ny modell som skulle vara enklare att använda. Den kunde fungera via mobilen och nätet.

- När vi har en modell presenterar vi den för kommunerna som sedan bestämmer om de vill fortsätta med biljetten, säger Heinonen.

Han säger att situationen för Sjundeås del till exempel kan ha förändrats då man numera betalar för tågtrafiken och då kanske inte längre vill också subventionera biljetten, men det är saker som ännu ska utredas.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland