Hoppa till huvudinnehåll

Regeringskaos i Libyen

Den tilltänkte premiärministern Fayel al-Sarraj ( i mitten) har anlänt till en flottbas i Tripoli med sina nya nationella enhetsregering som stöds av FN och omvärlden
Den tilltänkte premiärministern Fayel al-Sarraj ( i mitten) har anlänt till en flottbas i Tripoli med sin nya nationella enhetsregering som stöds av FN och omvärlden Den tilltänkte premiärministern Fayel al-Sarraj ( i mitten) har anlänt till en flottbas i Tripoli med sina nya nationella enhetsregering som stöds av FN och omvärlden Bild: EPA/STR Libyen,Fayez al-Sarraj

Regeringskrisen i Libyen förvärras efter att en av landets tre rivaliserande regeringar återtog sitt beslut om att upplösa sig.

Den islamistdominerade regeringen i huvudstaden Tripoli meddelade överraskande igår att den inte tänker avgå till förmån för en ny internationellt uppbackad enhetsregering.

Premiärminister Khalifa Ghweil som inte har erkänts av omvärlden uppmanar nu sina ministrar att stanna kvar på sina poster.

- För att värna om allmänhetens intresse bör ni fortsätta med era uppdrag enligt lagen, sade Ghweil som hotade att åtala alla som samarbetar med den FN-stödda nya enhetsregeringen.

Ghweils såkallade Nationella räddningsregering som drev bort den folkvalda regeringen från Tripoli för två år sedan, hade tidigare lovat att avgå för att undvika blodsutgjutelse.

Regeringen i exil flydde till östra Libyen där den stöds av moderata fraktioner i armén.

FN:s förhöppningar grusas

Beslutet sätter käppar i hjulet för FN:s plan att inrätta en helt ny enhetsregering som de bägge rvialiserande regeringarna skulle godkänna enligt ett fredsavtal som slöts i december ifjol.

Den nya tilltänkta regeringen har redan anlänt till Tripoli där den har inrättat sig i en välbefäst flottbas i väntan på att ta över styret.

Den nya enhetsregeringen leds av ingenjören Fayez al-Sarraj, som var bostadsminister i regeringen som tvingades fly från Tripoli.

FN-sändebud i Tripoli

al-Sarrajs regering stöds av FN, EU och USA samt viktiga libyska institutioner som Investeringsmyndigheten, det Nationella oljebolaget och Centralbanken.

Centralbankens stöd är särskilt viktigt eftersom banken betalar de största, rivaliserande milisgruppernas löner.

FN-sändebudet Martin Kobler har i veckor medlat de rivaliserande regeringarna i Libyen för att bilda en ny nationell enhetsregering
FN-sändebudet Martin Kobler har i veckor medlat de rivaliserande regeringarna i Libyen för att bilda en ny nationell enhetsregering FN-sändebudet Martin Kobler har i veckor medlat de rivaliserande regeringarna i Libyen för att bilda en ny nationell enhetsregering Bild: EPA/STR Libyen,Martin Kobler

FN-sändebudet Martin Kobler har också lyckats ta sig till Tripoli efter flera misslyckade försök.

Kobler träffade al-Sarraj och utlovade FN:s fulla stöd så att den nya regeringen kan ta över.

Kobler ska på fredag rapportera om läget i Libyen till FN:s säkerhetsråd, men han kommer alltså inte med de goda nyheter som ambassadörerna i FN hade väntat sig.

En drunknad migrant som försökte ta sig till Europa bärgas utanför Tripoli i mars
En drunknad migrant som försökte ta sig till Europa bärgas utanför Tripoli i mars En drunknad migrant som försökte ta sig till Europa bärgas utanför Tripoli i mars Bild: EPA/STR Libyen,Flyktingskris

Jihadister och migranter utnyttjar kaoset

Omvärlden oroar sig för kaoset i Libyen som har utnyttjats av jihadistgrupper som IS och hundratusentals migranter som väntar på att sig över Medelhavet till Europa.

Åtminstone 800 000 migranter och flyktingar från Afrika och Mellanöstern har sökt sig till Libyen där de hoppas anlita människosmugglare som kan ta dem över Medelhavet.

Jihadistgruppen IS har samtidigt tagit över minst tre städer i Libyen, bland dem den störtade diktatorn Muammar Ghadafis hemstad Sirte som ligger vid Medelhavet.