Hoppa till huvudinnehåll

U18-landslagets stentuffa försvar kan fixa VM-guld – backarna jämförs med Ristolainen och Määttä

Finlands U18-landslag i ishockey siktar på framgång i VM i USA.
Finlands U18-landslag i ishockey siktar på framgång i VM i USA. Finlands U18-landslag i ishockey siktar på framgång i VM i USA. Bild: Leijonat.fi otto somppi,Eetu Tuulola

Finlands U18-landslag i ishockey har ypperliga försvarbjässar i sina led. Jag kan inte minnas när det skulle ha kommit sådana här backar från Finland tidigare, säger lagets chefstränare Jussi Ahokas.

Till skillnad från U20-landslaget som vann VM-guld på hemmaplan är försvaret U18-killarnas styrka, inte anfallet.

– I det här laget är backbesättningen vår styrka. Backarna är speciellt bra i den här åldersklassen. Också anfallsspelet fungerar bra men framför allt försvarar vi ihärdigt, säger tränaren Jussi Ahokas i Yles intervju.

Ahokas hyllning till de 1998 och 99-födda backarna fortsätter med jämförelser till några av Finlands bästa försvarsspelare just nu.

– I den här åldersklassen tål Finlands backbesättning att jämföras med vilket annat landslag som helst. Flera av de här killarna kommer att reserveras till NHL i år, och vissa nästa år. Om 94-åldersklassen har bra backar med Rasmus Ristolainen, Olli Määttä, Esa Lindell och Ville Pokka, så hör den här åldersklassen definitivt till samma kategori. Jag kan inte minnas när det skulle ha kommit sådana här backar från Finland tidigare.

En av backarna i laget är Robin Salo från Vasa Sport. Han var med i U18-VM redan ifjol då Finland vann silver. Enligt Salo är det inte enbart de talangfulla backarna som gör Finlands försvar så bra.

– Det är lagandan. Alla känner varandra bra och kör på fullt. Coachen kämpar spelarna bra. Han är bra i matchen. Han hjälper och ropar om spelarna behöver vakna upp, berättar Salo för Yle Sporten.

Fysiskt och storväxt lag

Finland inleder jakten på VM-guld på torsdag nästa vecka. I gruppspelet i Grand Forks i USA möter Finland Kanada, Tjeckien, Slovakien och Danmark.

Ofta har Finland fått kämpa mot större motståndare, speciellt i juniorklasserna. Detsamma gäller inte för U18-landslaget där spelarna är ovanligt storväxta för sin ålder.

– Den här årskullen är ovanligt storväxkt. Lagets medellängd är 186 centimeter - och då snackar vi om under 18-åriga killar, säger tränaren Ahokas.

– Det är bra att vara stor. Man har mycket nytta av det i närkamperna. Man ska vinna situationerna i hörnen och nära målen. Det är bra att ha styrka där, påpekar 17-årige Salo.

Puljujärvi eller Laine ansluter

Cheftränaren Ahokas har pratat i telefon med Kärpäts Jesse Puljujärvi och Tapparas Patrik Laine. Båda U20-VM-hjältarna är intresserade av att medverka i U18-VM - i sin egen åldersklass.

Just nu ser det ut att det är Puljujärvi och inte Laine som förstärker landslaget efter semifinalserien mellan Kärpät och Tappara som Tammerforsarna leder med 2-1 i matcher. Om Tappara går till final blir det inget U18-VM för Patrik Laine. Detsamma gäller för Jesse Puljujärvi ifall Kärpät klarar av att vända semifinalserien till sin fördel.

Även U20-VM-backen Olli Julevi kan bli aktuellt för U18-VM ifall hans London Knights åker ur mot Kitchener Rangers i den andra omgången i OHL-slutspelet.

Frölundas 16-årige Kristian Vesalainen platsar också i Ahokas trupp ifall laget förlorar semifinalserien mot Luleå i SHL. Efter tre matcher står serien 2-1 till Frölunda.

Yle sänder Finlands avgörande matcher från U18-VM från och med den sista gruppspelsmatchen mot Kanada.

Finlands trupp i U18-VM

Målvakter
1 Luukkonen Ukko-Pekka (HPK)
30 Halonen Niilo (Jokerit)
31 Laakso Leevi (Sport)

Backar
3 Kokkila Jesper (Kärpät)
4 Salo Robin (Sport)
6 Välimäki Juuso (Try City Americans WHL)
7 Vaakanainen Urho (Blues)
28 Jokiharju Henri (Tappara)
33 Heiskanen Miro (HIFK)
36 Kotkansalo Kasper (Blues)
37 Almari Niclas (Jokerit)

Anfallare
2 Jääskä Juha (HIFK)
12 Moilanen Sami (Jokerit)
15 Koppanen Joona (Ilves)
18 Kuokkanen Janne (Kärpät)
19 Tuulola Eetu (HPK)
20 Tolvanen Eeli (Sioux City Musketeers USHL)
22 Räsänen Aapeli (Tappara)
23 Oksanen Emil (Blues)
24 Somppi Otto (Halifax Mooseheads QMJHL)
25 Mäkinen Otto (Tappara)
27 Nurmi Markus (TPS)
32 Hakkarainen Mikael (Brookings Blizzard NAHL)
34 Koivula Otto (Ilves)
35 Kuiri Niko (Kärpät)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport