Hoppa till huvudinnehåll

Viktigt framsteg mot cancer vid Åbo Bioteknikcentrum

Åbo Akademis logotyp på i en dörr.
Åbo Akademis logotyp på i en dörr. Bild: Yle/Adrian Perera Åbo Akademi

Forskare vid Åbo Bioteknikcentrum, som gemensamt drivs av Åbo universitet och Åbo Akademi, har tagit ett viktigt steg framåt i arbetet för att utveckla ett läkemedel mot en av de mest kända cancerframkallande faktorerna, onkoproteinet Ras.

Forskarna har hittat ett nytt sätt att hämma den särskilt aggressiva effekten av K-Ras, som är den mest kända Ras-varianten.

- Det har tidigare ansetts omöjligt att hitta ett läkemedel mot Ras. Men tack vare den Ras-satsning som det amerikanska cancerinstitutet National Cancer Institute (NCI) lanserat har denna inställning nu ändrats radikalt. Den senaste tidens framgångar inom experimentell läkemedelsutveckling tyder på att en av cancerforskningens mest svårlösta gåta, det vill säga hur man ska hitta ett läkemedel inriktat speciellt mot Ras nu trots allt håller på att lösas, säger forskargruppens ledare Daniel Abankwa, FD och Akademiforskare vid Åbo Akademi och tillägger:

- Tumörbildning är det som sker när cancern sprider sig i kroppen och metastaser bildas vid långt framskriden sjukdom, ofta med dödlig utgång. Om man blockerar K-Ras kan tumörtillväxten och tumörbildningen hejdas avsevärt.

Mer om forskningen hittar du på Åbo Akademis webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland