Hoppa till huvudinnehåll

"Dags för Lovisa att röja upp i Isnäs hamn"

Skrotbåtar i Isnäs hamn.
Två halvsjunkna trålare har parkerat för gott i hamnen. Skrotbåtar i Isnäs hamn. Bild: Yle/Mikael Kokkola skrotbåt,hamnar,trålare,Lovisa

År efter år är synen den samma i Isnäs hamn i Lovisa. De halvsjunkna trålarna ligger kvar. Nu borde staden ställa upp och få bort båtarna anser lokalpolitikern Lars Bäcklund, SFP.

Vårvinden viner över den öde hamnen i Isnäs. Allt är stilla. På det öppna hamnfältet förvaras en del båtar, både stora och små. Några av dem kommer knappast någonsin mer att flyta på havet.

Intill den största kajen ligger skrottrålarna halvsjukna vid stranden. Redan under Pernå kommuns tid gjordes förgäves försök att få bort dem. Det är alltså mer än sex år sedan.

Isnäsbo
Lars Bäcklund. Isnäsbo Bild: Yle/Mikael Kokkola isnäs hamn

För Isnäsbon Lars Bäcklund är trålarna en bekant syn. Han är aktiv lokalpolitiker och sitter med i byggnads- och miljönämnden för SFP.

- Nog ser det bedrövligt ut med de gamla trålarna här vid stranden, men det är fråga om ganska stora kostnader att få bort dem, säger han.

Trålarna måste först lyftas upp, sedan skrotas och transporteras bort som problemavfall.

Skrotbåtar
Skrotbåtar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

- För att få bort dem borde Lovisa stad komma med och finansiera det hela, ägarna får man nog inte mera tag på, säger Bäcklund. Nämnden borde nu söka om budgetmedel för projektet.

- Frågan är främst om det finns en vilja att agera hos staden.

Skrotbåtar
Skrotbåtar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Under årens lopp har Lovisa otaliga gånger utan framgång försökt förhandla fram en lösning med ägarna till trålarna.

- Vi har endast fått kontakt med den ena trålarens ägare, säger miljövårdsinspektör Maud Östman. Det finns ett vagt löfte om att något ännu ska hända under våren.

Liknande löften har utan resultat avgetts tidigare år. Ägaren till den andra skrottrålaren har staden inte alls lyckats nå.

- Situationen är verkligt besvärlig, säger Östman. Just nu har vi inga planer på hur vi ska gå vidare med frågan.

Skrotbåtar
Skrotbåtar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Allt är ändå inte helt illa ställt i den rätt övergivna hamnen tycker Lars Bäcklund.

- Hamnområdet är nu rätt så bra omskött. Den nya ägaren har fått bort allt det gamla bråte som tidigare fanns här i mängder.

Skrotbåtar
Skrotbåtar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk
Skrotbåtar
Skrotbåtar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk
Skrotbåtar
Skrotbåtar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland