Hoppa till huvudinnehåll

De vilda djurens beskyddare

Djurskyddsrådgivare Markku Harju
Trots att Markku skadats en del i sitt jobb, avskräcker det inte honom. Djurskyddsrådgivare Markku Harju Bild: Yle/ Sonja Rundt djurskyddsrådgivare

Markku Harju har alltid lockats av det vilda i naturen. Han driver en verksamhet som har som uppgift att vårda och rehabilitera vilda djur som blivit skadade.

En av Markkus skyddslingar, älgen Mervi, har dessutom blivit en riktig kändis. Hon bor med Markku på hans gård. Mervi kom som kalv till Markku, hon var endast en vecka gammal och irrade omkring ensam i skogen i Seinäjoki. Hon kommer att stanna hos Markku eftersom hon har vant sig vid människor och därför inte skulle klara sig ute i det vilda.

älg matas
Markku måste mata Mervi i början för att hon skulle överleva. älg matas Bild: Yle älg,markku harju,Mervi

Att det finns ett speciellt band mellan Markku och Mervi går det inte att ta miste på. Dit Markku går, går Mervi. På sommaren badade de tillsammans och på eftermiddagen tog de en gemensam tupplur. Mervi blev så känd att Markku i fjol faktiskt fick en inbjudan till presidentens slott på självständighetsdagen, eftersom presidentparet ville uppmärksamma Markkus engagemang för de vilda djuren.

Från bank- och affärsvärlden

Markku bor med sin fru på en åtta hektar stor gård ute i Replot skärgård i Korsholms kommun. De flyttade hit för dryga tio år sedan från Helsingfors där Markku jobbat som bland annat kreditchef och chef inom Centralbanken. Han fick nog av livet i storstaden och då han såg att det fanns en gård till salu i den korsholmska skärgården så tvekade han inte.

- Jag trivs bäst så här, då jag får vara ute i naturen, säger han.

Efter flytten påbörjade Markku sin verksamhet med att rädda vilda djur så där lite av en slump. Han fick ett samtal om en skadad havsörn och åkte och hämtade den, och på den vägen är det. Han har idag ett gott samarbete med till exempel polisen, räddningsverket och brandkåren där alla har samma mål – att sköta och ta hand om skadade vilda djur.

Tillbaka till det vilda

För tillfället har Markku hand om två havsörnar, en som blivit skadeskjuten och en som fått blyförgiftning.

- Blyhalten har äntligen börjat gå ner, så det ser ut som att vi kan rädda den.
En lite vresig berguv finns också på gården just nu, den har en skadad klo och måste lära sig att använda den igen.

På sommarmånaderna är det många smådjur som blir omhändertagna av Markku. Men förutom de vilda djuren har paret Harju också egna djur som till exempel hästar, hundar, katter, hönor, kaniner och getter. Ja, och så Mervi förstås.

Markkus viktigaste mål är att få de vilda djuren tillbaka till naturen så fort som möjligt. Han tycker att vi människor idag fjärmat oss från naturen, och han önskar att vi skulle lära oss lite mera om den.

- Man får alltid iaktta djuren, men man skall inte försöka göra vilda djur tama. Då gör man mer skada än nytta.

Varje gång Markku får ett nytt djur att ta hand om läser han och tar reda på. Idag har han givetvis även stor nytta av sina erfarenheter som han samlat på sig under årens gång. För Markku spelar det ingen roll om vilket slags djur det är han tar hand om, han tycker lika mycket om alla djur.

- Men det är klart, ett lodjur eller en björnunge skulle nog vara häftigt, säger han.

Älkalven Mervi tas om hand på Wild Care på Replot.
Mervi håller dessutom på att bli en riktig kändis i Tyskland, där det bland annat gjorts en film om henne. Älkalven Mervi tas om hand på Wild Care på Replot. Bild: Yle/Jarkko Heikkinen mervi

Lockas av det otämjda

Som med alla andra djur är det självfallet lättast ifall djuret är ett ungdjur, som till exempel Mervi var då hon kom till gården. Ju äldre djur, desto större utmaning. Å andra sidan är det själva utmaningen, rent av faran, som lockar Markku.

- Jag har alltid varit fascinerad av otämjda djur. Då jag var ung och gick i ridskola var jag alltid mest intresserad av de hästar som ansågs som omöjliga, som kastade folk av ryggen.

Fast med vilda, otämjda djur kan det hända ett och annat.

- Varje gång jag måste uppsöka vård frågar de ”jaha vilket djur handlar det om idag då”, skrattar Markku.

Skadorna är många, allt från att ha fått svart fot då en häst sprang rätt över foten, till bett från utter, igelkott och ekorre. Och ja, också ifrån familjens hundar, som en gång bet Markku i halsen då han gick emellan.

- Men det är på människans ansvar om det går illa, handskas man med djur händer det ett och annat. Man måste lära sig läsa av dem.

Samtal om livet i Radio Vega fredagen 8.4.2016, kl.11:03 och repris lördag 9.4.2016, kl.20:03.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega