Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Överger du Nordea?

Nordeas verkställande direktör Casper von Koskull (till höger), chefen för Nordeas förmögenhetsförvaltning Snorre Storset och wholesale banking-chefen Erik Ekman vid en presskonferens i Stockholm den 7 april 2016.
Nordeas verkställande direktör Casper von Koskull (till höger), chefen för Nordeas förmögenhetsförvaltning Snorre Storset och wholesale banking-chefen Erik Ekman vid en presskonferens i Stockholm den 7 april 2016. Nordeas verkställande direktör Casper von Koskull (till höger), chefen för Nordeas förmögenhetsförvaltning Snorre Storset och wholesale banking-chefen Erik Ekman vid en presskonferens i Stockholm den 7 april 2016. Nordea,presskonferens,Stockholm,Casper von Koskull,Snorre Storset,Panamadokumenten,Panama

Läckan i Panama gällande skatteflykt / skatteplanering har varit veckans samtalsämne i nästan hela världen. Och frågan har också kommit nära oss vanliga finländska bankkunder, då det visat sig att Nordea har varit involverat. Men hur påverkar det här dig?

I Sverige går debattvågorna ännu högre än i Finland gällande Nordeas roll. Både på sociala medier och bland tunga pressröster är man synnerligen kritisk. I en kolumn i Svenska Dagbladet, en affärsvänlig tidning, skriver till exempel Andreas Cervenka så här:

Samtidigt som svenska staten injicerade skattepengar i banken via en nyemission 2009 satt alltså Nordea-anställda i Luxemburg och hjälpte kunder att starta bolag i skatteparadis.

Nordea höll presskonferens i går och slog ifrån sig det mesta av kritiken. Också bankens styrelseordförande Björn Wahlroos menar att banken inte har brutit mot några lagar.

Wahlroos lyfte också, lite överraskande, upp en sorts människorättsdimension på det hela:

- Bor man i ett politiskt osäkert land vill man ha sina pengar där den politiska ledningen inte kommer åt dem.

Då kommer vi fram till vanliga finländska bankkunder. Hur ser ni på Nordeas agerande? Är detta ett incitament för att byta bank? Så har t.ex. Vänsterförbundet redan meddelat att de gör.

I dagens Eftersnack ska vi naturligtvis ta oss an ämnet med de läckta dokumenten från Panama. Men först behöver vi din input. Tyck till nedan och rösta i vår enkät så spinner vi sedan vidare!

Stänger du ditt Nordea-konto?

Ja, jag har fått nog
46.1% (107 röster)
Tja, de andra bankerna är väl likadana
36.2% (84 röster)
Nej, banken har förklarat sig bra
17.7% (41 röster)
Antal avgivna röster: 232

Eftersnack:
Radio Vega fre kl. 15.03
Repris fre. kl. 22.15
Yle Fem sön. kl. 15.15.
Podden finns här.
Live streamen kan följas via bildlänken ovan fredag från kl. 15.03.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega